Košer slivovice přináší Rudolfu Jelínkovi vyšší zisk, zejména při Pesachu

22. březen 2017

Na stáčení košer slivovice dohlédl ve středu ve vizovické likérce Rudolf Jelínek rabín z organizace Orthodox Union. Jeho dohled byl o to přísnější, že se stáčela takzvaná pesachová slivovice, tedy určená pro židovský svátek Pesach. „Tuto pesachovou košer slivovici likérka stáčí většinou jen jednou ročně," řekl obchodní a marketingový ředitel likérky Miroslav Motyčka. Firmě v posledních letech tržby z košer výrobků rostou.

„Pesach jsou svátky nekvašeného chleba, jedno z nejvýznamnějších období židovského kalendáře, po které platí ještě přísnější dietní opatření. Pro nás to znamená to, že produkt je certifikován od A do Z," uvedl Motyčka.

Rabín Jisrael Hollander byl u příjmu ovoce, kontroly jeho kvality, zakládání na kvas, založení destilátu ke zrání i jeho odpečetění a stáčení do lahví. Likérka používá stejný proces jako při běžné produkci.

„Technologicky v tom není žádný velký rozdíl. Košer si lze dnešní terminologií vysvětlit jako systém řízení jakosti nebo kvality produkce," uvedl Motyčka.

Čtěte také

Likérka však kvůli košer produkci musí například jinak čistit zařízení, třikrát použít horkou páru a vodu k proplachu. „Normálně stačí proplachovat jednou," uvedl Motyčka. „Na lince, na níž stáčíme košer slivovici a hruškovici, také nemůžeme stáčet nic jiného než ovocné pálenky," řekl Motyčka. Likérka má pro košer produkty také speciální kvasné tanky.

Podle Hollandera je u slivovice pro Pesach třeba kontrolovat všechny výrobní kroky. „Všechny jsou stejně důležité," uvedl rabín, kterému vizovická košer slivovice chutná. „Při kontrole ale neochutnávám, jen kontroluji," řekl.

Likérka ve středu stočila 2 700 lahví pesachové slivovice, jde o klasickou bílou slivovici, jejíž složení se nezměnilo za více než 80 let. Lahve poputují do USA, které jsou největším trhem košer produktů likérky. Zaměstnanci dnes kromě pesachové slivovice stočili i košer zlatou slivovici a hruškovici.

Do Spojených států směřuje až sedmdesát procent košer produkce likérky, zbytek jde zejména do zemí střední Evropy, Ruska a Izraele. Na americkém trhu likérka utrží za košer produkty přes milion dolarů, tedy asi 25 milionů korun ročně. Zájem o košer produkty roste. „Loni se podíl košer produkce na celkových tržbách zvýšil na 7,5 procenta, je to dvojnásobek stavu před pěti lety," uvedl Motyčka. Košer slivovici vyrábí likérka z českého ovoce. Nabízí celkem osm produktů, ty se však prodávají jen v USA, ve střední Evropě je na trhu pět košer produktů, z toho čtyři slivovice a jedna hruškovice.

Kořeny košer výroby pod značkou R. Jelínek sahají ještě před rok 1934. Rodina Jelínků měla židovské kořeny, podle košer zásad vyráběla už dříve. Od roku 1934 však firma kvůli zahájení vývozu do USA pořídila mezinárodně uznávané certifikáty.

03100078.jpeg
zdroj: ČTK
Spustit audio