Krádež proslulého Saint Nectaire připravila francouzskou sýrařku o čtvrt milionu

Luxusní potraviny jsou předmětem zájmu francouzských lupičů již delší dobu. Kradou se výpěstky ústřic přímo z moře, drahá vína i lanýže. Nyní i slavné a drahé sýry. Ve francouzském Puy-de-Dome se ztratilo hned sedm set kotoučů toho nejznámějšího – Saint Nectaire.

Dlouhozrající, luxusní a také slavný Saint Nectaire je polotvrdý sýr z nepasterovaného kravského mléka. Má šedou nebo hnědou kůru, hedvábnou texturu a nezaměnitelnou chuť směsi oříšků a hub. Právě ten se stal předmětem lupu ve velkém ve středofrancouzském městě Puy-de-Dome.

K vyzrání se sýr umísťuje do dobře zaplísněných sklepů, aby tam na slámě vyzrál. K nemilému překvapení majitelka sýrárny zjistila, že z jejího sklepa zmizelo sedm set kotoučů vyzrálého sýra. Lupiči šli zřejmě na jisto a byli „odborníci“. Vybíraly jen sýry již dostatečně vyzrálé.

Každý ze zmizelých kotoučů se prodává přibližně za 15 eur. Její ztráta tedy přesahuje částku deseti tisíc eur, což je v přepočtu čtvrt miliónu korun. Naděje, že lup bude nalezen, je mizivá. Sýry jsou podle názoru majitelky již někde na trhu v Paříži a sýr zkrátka není motorka, která se v případě krádeže hledá přeci jen snadněji.

S láskou k Francii a francouzskému jazyku. Je to země vína, sýrů, šampaňského a šarmantních lidí
Nejlepší sýry na světě vznikly omylem

autor: jšm
Spustit audio