Krádež proslulého Saint Nectaire připravila francouzskou sýrařku o čtvrt milionu

Slavné francouzské sýry - Foto:  MilStan,  CC BY 2.0, Wikimedia Commons

Slavné francouzské sýryFoto:  MilStan, CC BY 2.0, Wikimedia Commons

Luxusní potraviny jsou předmětem zájmu francouzských lupičů již delší dobu. Kradou se výpěstky ústřic přímo z moře, drahá vína i lanýže. Nyní i slavné a drahé sýry. Ve francouzském Puy-de-Dome se ztratilo hned sedm set kotoučů toho nejznámějšího – Saint Nectaire.

Dlouhozrající, luxusní a také slavný Saint Nectaire je polotvrdý sýr z nepasterovaného kravského mléka. Má šedou nebo hnědou kůru, hedvábnou texturu a nezaměnitelnou chuť směsi oříšků a hub. Právě ten se stal předmětem lupu ve velkém ve středofrancouzském městě Puy-de-Dome. 

K vyzrání se sýr umísťuje do dobře zaplísněných sklepů, aby tam na slámě vyzrál. K nemilému překvapení majitelka sýrárny zjistila, že z jejího sklepa zmizelo sedm set kotoučů vyzrálého sýra. Lupiči šli zřejmě na jisto a byli „odborníci“. Vybíraly jen sýry již dostatečně vyzrálé.  

Každý ze zmizelých kotoučů se prodává přibližně za 15 eur. Její ztráta tedy přesahuje částku deseti tisíc eur, což je v přepočtu čtvrt miliónu korun. Naděje, že lup bude nalezen, je mizivá. Sýry jsou podle názoru majitelky již někde na trhu v Paříži a sýr zkrátka není motorka, která se v případě krádeže hledá přeci jen snadněji. 

S láskou k Francii a francouzskému jazyku. Je to země vína, sýrů, šampaňského a šarmantních lidí
Nejlepší sýry na světě vznikly omylem 

Autor:  Jan Šmíd  (jšm)
Pořad: Dopolední Radiožurnál  |  Stanice: ČRo Radiožurnál
Čas vysílání: pondělí–pátek 10:00  |  Délka pořadu: 3 hodiny  
 

Nové články v rubrice

 

Diskuse

Český rozhlas si váží názoru posluchačů a má zájem o korektně vedenou diskusi. Vyhrazuje si proto právo skrýt příspěvky, které odporují dobrým mravům, jsou xenofobní, porušují platné zákony, poškozují dobré jméno Českého rozhlasu, nebo mají reklamní charakter.

Návod na použití diskusního systému DISQUS naleznete zde.

 
tyto komentáře používají systém Disqus

Mobilní verze | Podmínky užití | English
© 1997-2018 Český rozhlas

Tento web používá k analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace