„Král Artuš“ chce u Stonehenge parkovat zdarma. Jeho požadavky se bude zabývat soud

12. leden 2017

Král Artuš Uther Pendragon se soudně domáhá parkovacího místa zdarma u monumentu Stonehenge. Má prý právo se k tamním kamenům pomodlit a neplatit za parkování. Tohle se v Británii opravdu stalo!

V Anglii žije muž, který je skálopevně přesvědčený o tom, že je Artušovou reinkarnací. Rodným jménem John Timothy Rothwell proto přijal jméno Arthur Uther Pendragon. Opravdu se tak jmenuje, nechal se totiž přejmenovat.

Bývalý parašutista a ex člen motorkářského gangu prozřel v roce 1986, po přečtení knihy o Artušově legendě. Tehdy prý pochopil, že je jeho převtělením. On na motorce, Artuš na koni, oba bojovníci za Anglii – důkazy byly prostě nezvratné.

A čeho se tedy novodobý Artuš domáhá? Chce parkovat svou motorku u mýtického kruhu z menhirů Stonehenge zdarma. Je totiž vyznavačem neodruidismu – náboženského směru, ke kterému se v Británii hlásí asi 40 tisíc lidí. Ke kamenům se modlí a vykonává u nich spirituální obřady.

Artuš Pendragon se proto odvolává na články 10, 11 a 14 Evropské úmluvy o lidských právech, podle které má právo na svobodné vyznání a právo se modlit. Chce se tedy vyhnout tomu, aby za každé zaparkování své motorky u Stonehenge musel platit v přepočtu skoro pět set korun. Soud jeho přání vyslyšel a jeho požadavky se bude zabývat.

autoři: , jpr
Spustit audio