Krásna Hôrka tři roky po ničivém požáru. Slovenský středověký skvost stále láká turisty

29. červenec 2015
Radiožurnál na cestě

Před třemi lety vyhořel jeden z nejvíce ceněných středověkých hradů na Slovensku. Krásna Hôrka, jak se jmenuje, bude zřejmě ještě tři roky uzavřená, ale už má střechu. Turisté příliš nedbají, že je v rekonstrukci, a k hradu vyrážejí i tak. Nejsou jich sice každý den stovky jako před požárem, ale pár desítek zájemců nahoru vyšplhá. I život v podhradí plyne pomalu a klidně jako obvykle.

„Už tam jsou dva zvony. Na jeden se skládala celá obec,“ vysvětluje jeden z místních a pozoruje obrysy hradu pomalu vynořujícího se z mlhy. „Není se tu na co koukat,“ přibližují místní. Turisté prý jen přijdou k hradu, rozhlédnou se a jdou zas zpátky.

Ročně sem dorazilo na 50 tisíc turistů, v současnosti je to však výrazně méně, a obec tak přišla jen na parkovném o v přepočtu 800 tisíc korun ročně. Ale starosta Peter Bolo říká, že tu žádný podnikatel nezkrachoval: „Kupodivu nikdo nezkrachoval. Stále tvrdím, že ten, kdo chce pracovat a snaží se, ani nemůže zkrachovat.“

Čtěte také

Turisté se nenechají zaskočit


Požár, který památku poškodil, vypukl na hradě 10. března 2012. Vše měli způsobit dva chlapci, kteří se pokoušeli zapálit cigaretu a z neopatrnosti přitom zapálili trávu na kopci. Zmínění chlapci pocházeli z místní romské osady, což způsobilo mezi místními napětí. Lidé obviňovali Romy ze zničení hradu, který lákal do obce turisty.
Škody po požáru se vyšplhaly na 8 milionů eur. Shořela celá šindelová střecha a požár roztavil také zvony.

Redaktor Ľubomír Smatana došel až k samotnému hradu a díval se střílnou na nádvoří, kde ležela spousta stavebního materiálu. Zevnitř právě vyšli dva dělníci, v rukou drželi krabičky s cigaretami. „Nemělo by se tu kouřit kvůli možnému požáru,“ vysvětluje tesař Robert.

To už ke stavbě míří turisté. Robert tipuje, že jde o Maďary. A má pravdu. Maďarské turisty z městečka kousek od Budapešti nezaskočilo, že je hrad zavřený, počítali s tím. Maďarští studenti se proto rozběhli po strmých stezkách okolo hradu. Ukazují tak, že uzavřený hrad by turisty neměl odradit. Dá se tu leccos vidět, i když jen zvenku.

autor: lsm
Spustit audio