Kriminalita v Česku se snížila. Statistiky nevypovídají nic o činech, o kterých jsme se nedozvěděli, říká plukovník Michal Mazánek

Kriminalita v Česku se v roce 2015 meziročně snížila o více než 14 %. V tomto trendu pokračuje už druhý rok za sebou. Počet nejbrutálnějších trestných činů byl nejnižší za posledních 15 let. Roste naopak objasněnost, a to o necelá 2 %. V praxi to znamená, že policisté ukončili přes polovinu případů, plyne ze statistik, které zveřejnilo vedení policie.

Michal Mazánek, ředitel Úřadu služby kriminální policie a vyšetřování, si povzbudivá čísla vysvětluje mimo jiné zlepšováním ekonomiky, tedy snižováním nezaměstnanosti a zvyšováním životní úrovně.

Dalším důvodem můžou být také preventivní opatření. „Lépe si chráníme majetek. A nemohu vynechat dobrou práci policistů. Po odchodu nejzkušenějších policistů v uplynulých letech dorůstá nová zkušená generace,“ konstatuje.

Policie plánuje nábor nových lidí

Hospodářská kriminalita je však podle něj poměrně latentní a ne každý čin občané oznámí. „Jde tedy o vyhledávání této kriminality. A co se týče objasněnosti, ta je velmi vysoká,“ zdůrazňuje.

I přes pokles kriminality plánuje policie nabírat nové lidi. V příštích letech by mělo jít až o 4 tisíce nových policistů, pro které policejní prezidium žádá přes 8 miliard korun. Noví policisté by měli posílit kriminálku, cizinecká oddělení, daňovou kobru a také služebny v menších městech.

A co trestné činy, o kterých nevíme?

„Dnes jsme prezentovali čísla, ale to nic nevypovídá o kriminalitě, o které nic nevíme,“ připomíná Michal Mazánek a upozorňuje na novou hrozbu ze strany pachatelů – na trestné činy páchané v kyberprostoru.

Vyřešilo by situaci slučování policejních oddělení? A kde Michal Mazánek vidí slabiny tuzemského policejního sboru? I na to se ptala moderátorka Veronika Sedláčková v Hlavních zprávách. Celý rozhovor si můžete poslechnout přímo v tomto článku.

autoři: ves , šše
Spustit audio