Kubišová, Hutka, Matuška, Gott – i jejich hity byly zakázané. Až do listopadu 89

28. listopad 2014

Marta Kubišová, Jaroslav Hutka nebo Waldemar Matuška – i tihle zpěváci a jejich písničky byly svého času tabu. 28. listopadu 1989 však přišla zásadní zpráva. Supraphon otevřel trezory a zakázané tituly se začaly postupně objevovat na pultech.

Supraphon sídlil kousek od Václavského náměstí v Praze. Tehdy tam jeho vedení oznámilo, že dodá do obchodů některé tituly ze 60. a 70. let. Šlo o reakci na krok ministerstva kultury, které se rozhodlo vydat zakázané knihy.

Mezi tituly byla také deska Songy a balady Marty Kubišové. Šlo o její první sólové album, které vyšlo na konci 60. let. Komunistický režim však zakázal zpěvačce vystupovat. V roce 1989 se písně jako Hey Jude, Magdalena a Modlitba pro Martu začaly prodávat na kazetách nebo dlouhohrajících deskách.

Vedle celých desek nabídl Supraphon i některé singly. Například Přejdi Jordán od Heleny Vondráčkové nebo Hej, páni konšelé od Karla Gotta. Ta poprvé zazněla v roce 1969 na festivalu Bratislavská lyra. Někdejší generální tajemník ÚV KSČ a stále ještě prezident Československa Gustáv Husák ji pak odmítl s tím, že „do ráje je nutné se dostat po velmi tvrdě vybudovaných stupních“.

Státní hudební vydavatelství Supraphon také oznámilo, že v trezorech nebude ani píseň Musím zpívat dál od Waldemara Matušky.

Archivní materiály v reportáži pocházejí ze soukromého archivu pana Vladimíra Hanzela.

autor: hla
Spustit audio