Kutná Hora je krásná, pochvalují si turisté i místní. Do historického dolu se bez rezervace nedostanete

19. červenec 2016

Prázdninový zpravodaj Radiožurnálu Ondřej Vaňura je stále na cestách. Jeho zatím poslední výlet vedl do Středočeského kraje. Konkrétně zamířil do Kutné Hory. Městská památková rezervace je zapsaná na Seznamu světového kulturního dědictví UNESCO a každoročně láká statisíce turistů.

Procházím Barborskou ulicí, před chvílí jsem minul České muzeum stříbra, o to je tady veliký zájem. Například na okruh Cesta stříbra, který dospělého stojí 120 Kč a v rámci kterého se podíváte i do historického dolu, se bez předchozí rezervace téměř nedostanete.

Teď už před sebou vidím dominantu Kutné Hory, tedy chrám svaté Barbory. Je tu spousta turistů, včetně těch ze zahraničí. Jako úžasné to tady označila studentka Suri z Číny, která nezapomíná vše pečlivě dokumentovat. Do chrámu se dostanete za 85 Kč.

Dále jen tak relaxuji na lavičce a potkávám Hanu Němcovou, která tady ve městě žije od narození. „Kutná Hora je krásná a nedovedu si představit, že bych bydlela někde jinde. Začalo se to hodně opravovat, “ vzpomíná Hana Němcová na dobu, kdy byla Kutná Hora před více než 20 lety zapsána na seznam UNESCO.

Jak se město od té doby proměnilo, můžete zjistit v nedalekém Dačického domě, kde mě provází Jan Votruba. „Zajímavé jsou fotografie ještě před rekonstrukcí dlažby v celém centru města, když se na to člověk podívá i po těch jenom několika letech, tak je obvykle až šokován, jak to tady vlastně vypadalo, protože na něco takového se velmi rychle zapomene. To město proběhlo obrovským vývojem, “ říká.

Tady můžu vidět, jak se Kutná Hora vyvíjela od roku 1142 až do současnosti. Kromě toho za 100 Kč můžete vidět i další zajímavé interaktivní věci, které nesouvisí s historií Kutné Hory.

autor: ova
Spustit audio