Kvůli zdi zdraží vstupné na Eiffelovku. Kolem pařížské věže roste třímetrová bariéra

5. říjen 2017

Bude tři metry vysoká, prosklená a neprůstřelná. Přesně taková má být zeď, kterou začali stavět kolem Eiffelovy věže v Paříži. Město tak chce lépe chránit návštěvníky před možnými útoky teroristů. Prosklená bariéra vyjde v přepočtu na zhruba půl miliardy korun.

Přesně v místech dvou současných východů, tedy u nábřeží Branly a před třídou Gustava Eiffela, by měla stát prosklená část zdi. Po stranách Eiffelovky by pak měl být plot. To ostatně potvrzuje i dělník David.

„Zatím tady jsou bariéry, které moc hezky nevypadají. Pak tady ale bude prosklená zeď, hezčí ploty i turnikety. Některé stromy kvůli tomu musíme vykácet, jiné ale zase vysázíme,” ukazuje.

Francouzi na zeď mají různý názor. Například podle studenta Ibrahima zvýší bezpečnost turistů: „Je dobře, že to tu staví. Když si vezmete všechny ty teroristické útoky. Zvýší to bezpečnost návštěvníků Eiffelovky.”

Zeď by měla být hotová v létě. Podle francouzské rozhlasové stanice France Info se výdaje na stavbu promítnou i do vstupného na Eiffelovku. Lístky by měly být dražší o osm eur, a to už od listopadu.

autor: bal
Spustit audio