Kybernetický útok hrozí dál. Odborníci doporučují aktualizovat operační systémy

Víkendový masivní kybernetický útok je potřeba brát jako varování. Vlády po celém světě k tomu vyzvala softwarová společnost Microsoft. Vyděračský virus ve sto padesáti zemích napadl statisíce počítačů. Česku se problém dotkl jen okrajově – celkem bylo napadeno bezmála pět set počítačů.

Nejnovější vyděračský virus napadl počítače s operačním systémem Windows od Microsoftu, zejména ty se systémem Windows XP, který už firma několik let nepodporuje.

Problémy hlásí v Číně, kde podle deníku China Daily bylo napadeno dvě stě tisíc počítačů. „Vir tam vyřadil z provozu platby na benzínkách, ale i některé vládní úřady. Problémy měly i některé firmy v Hongkongu,“ přibližuje redaktor Zdeněk Novák s tím, že virus hlavně v pátek způsobil velké problémy například ruským bankám nebo britským zdravotnickým zařízením.

Čtěte také


Za útokem je takzvaný ransomwar, škodlivý software, který zabraňuje přístupu k infikovanému počítači a vyžaduje zaplacení výkupného.

Antivirové firmy na odstranění problému pracovaly celý víkend, ale nebezpečí hrozí dál. Podle hackera, který útok viru WannaCry pomáhal zastavit, teď hrozí, že se virus poupraví, když se opraví slabiny jeho původní verze. Takže se kyberútočníci zase dostanou o krok před antivorové firmy.

Odhady expertů, že počítačový vir se zmodifikuje a bude útočit dále, potvrzuje i mluvčí Národního bezpečnostního úřadu Radek Holý. „Otázka je, zda to bude ještě dnes, nebo v dalších dnech a týdnech. Je to opravdu jen v režii těch útočníků,“ říká.


Několik rad pro bezpečnou práci na počítači
Aktualizujte Windows a další programy
Nestahujte z internetu neznámé programy
Vyhýbejte se cracknutým programům
Používejte silná hesla a nikomu je nesdělujte
Používejte firewall a antivirové programy

Útoku se věnují světová média, a to proto, že zasáhl atraktivní cíle, kde se používají starší verze operačních systémů, které nebyly aktualizované.

Národní bezpečnostní úřad proto nabádá české státní nebo i soukromé instituce, aby operační systémy neustále aktualizovaly. „Pokud někdo nezanedbal povinnosti, útok by se ho neměl vůbec dotknout,“ ubezpečuje.

V Česku nebyl útok tak masivní jako třeba v Rusku. Celkem zkolabovalo bezmála 500 počítačů. V pondělí se také útokem bude zabývat Bezpečnostní rada státu. Ta podle Radka Holého bude chtít vysvětlit konkrétní informace, které jsou k dispozici, aby věděla, co se děje.

Česko chce do poloviny roku vytvořit nový Národní úřad pro kybernetickou bezpečnost. „Zatím dáváme na obrany proti hackerům asi půl miliardy korun, což je ale ve srovnání s jinými zeměmi poměrně málo,“ dodává Zdeněk Novák.

autoři: všt , znk
Spustit audio