Kýchání: spustit ho může i jediná myšlenka na sex

13. říjen 2016
Encyklopedie Radiožurnálu

Kýchání je součástí naší imunity, pomáhá nám zbavovat tělo některých nežádoucích látek. Kýchnutí je reflex vyvolaný podrážděním receptorů nosní sliznice.

Nervy v okolí nosní dutiny vyšlou zprávu do kýchacího centra v mozku, které připraví tělo na kýchnutí. Po mohutném nádechu, stažení hrudních svalů a za pomoci břišních svalů a bránice dojde k prudkému uvolnění svalstva a vytlačení prudkého proudu vzduchu nosem i pusou, čímž se nosní dutina protáhne a pročistí.


Při kýchání se zastaví všechny tělesné funkce. Dokonce i srdce. Při kýchání vždy zavíráme oči. Naše tělo dokáže kýchnout s takovou razancí, že částečky vyletí z nosu rychlostí až 180 km za hodinu. Přitom za orkán se považuje rychlost už od 118 km/hod.

Následuje sekrece z nosu, proto se po kýchnutí často potřebujeme vysmrkat. Kýchnutí většinou nelze ovládat, snad jen krátce odložit.

K podráždění nervů v nosní dutině může dojít zevnitř i zvenku. Nejčastěji je to přítomností cizorodých částeček, především nečistot, prachových roztočů, alergenů, bakterií nebo virů, ostrého koření nebo nahromaděním hlenu.

Někteří lidé kýchají v reakci na změnu teploty, vlhkosti nebo intenzity světla nebo také při sexuálním vzrušení. Častěji kýcháme během nachlazení nebo angíny, kdy je nosní dutina oteklá a podrážděná.

autor: ČRo
Spustit audio