Labutí píseň československé koruny. Před 25 lety začali bankéři připravovat její zánik

31. srpen 2017

Před 25 lety se politici dohadovali o rozdělení Československa, s československou korunou se ale rozloučit nechtěli. Bankéři uvažovali pragmaticky a měnovou odluku připravovali už od léta 1992.

„Významný český politik a ekonom Stráský tehdy řekl, že společná koruna nevydrží déle než do švestek, tedy do září. Nevěřili jsme, že společná měna vydrží déle než pár měsíců,” vzpomíná Pavel Kysilka, tehdy viceguvernér centrální banky, který měl měnovou odluku na starosti.

Jestliže Jan Stráský předpovídal československé koruně jepičí život, další vrcholní politici ji chtěli udržet. „Řešení tehdejších politických reprezentací spočívalo v zachování společné měny a zároveň vzniku dvou národních centrálních bank, což je naprosto bezprecedentní,” říká Pavel Kysilka.

Centrální banka se tak začala připravovat na měnovou odluku. Nejprve se československé bankovky kolokovaly českými kolky. Ještě předtím, než se Václav Klaus s Vladimírem Mečiarem domluvili na datu rozdělení federace, do tiskárny v Kolumbii (kvůli utajené celé operace) putovala objednávka na tisk českých kolků.

Pavel Kysilka, ekonom

„Vývoj pak byl tak překotný, že jsme byli rádi, že se kolky objednaly,” vzpomíná Leopold Surga, který v centrální bance vedl peněžní sekci. V bance tehdy kolkovali bankovky v dne v noci. „Jeden pracovník dokonce omdlel a museli ho odvézt do nemocnice. Poté jsme při inventuře zjistili, že jeden kolek chybí, což byl průšvih - nakonec se objevil, když našemu zaměstnanci v nemocnici sundali obvaz. Byla nalepený na jeho čele,” usmívá se Pavel Kysilka.

Čtěte také

Čtyři dny na výměnu bankovek

Když k 1. lednu 1993 vznikly dva samostatné státy, bylo jasné, že měnová unie a v ní československá koruna nemůže fungovat.

„Došlo k velkému úniku peněz ze Slovenska do českých bank, nikdo nechtěl držet to, co by se mohlo znehodnotit. Báli jsme se, že může posílit tlak na inflaci a růst cen, Slováci se naopak báli, že slovenské firmy nebudou mít peníze a odrazí se to na už tak vysoké nezaměstnanosti.”

Pavel Kysilka navrhl měnovou odluku k 8. únoru 1993. Lidé měli čtyři dny na to, aby si československé bankovky vyměnily za ty s nalepeným kolkem - tedy české. Okolkované peníze časem nahradily české bankovky.

autor: jas
Spustit audio