Laik vinklářům těžko odolá. Odstrašit je mají vysoké pokuty v novele zákona

V Česku přibývá advokátů, daňových poradců nebo notářů, kteří nabízí své služby, aniž by k tomu měli oprávnění nebo patřičné vzdělání. Více postihovat falešné advokáty umožní od 1. září novela zákona o advokacii. Podvodníci budou dostávat pokuty, novela by je také měla od pokoutné činnosti odstrašit.

Tomu, kdo poskytuje služby advokáta, daňového poradce nebo notáře a nemá k tomu vzdělání a potřebné zkoušky se říká vinklář. Jen loni podala advokátní komora kvůli takzvaným vinklářům na 140 trestních oznámení. Většinu ale policie odložila.

Komora proto dlouhodobě volala po účinnější formě, jak bojovat s vinkláři. A tak díky novele zákona o advokacii bude nově od 1. září možné trestat vinkláře pokutou. Správní řízení s nimi povede ministerstvo spravedlnosti.


Vinklaření se netýká jen advokátů, objevují se i případy falešných daňových poradců, exekutorů, veterinářů nebo lékařů.

„Podle schválené novely bude možné uložit pokutu až do tří milionů korun a současně zákaz činnosti na rok a za neoprávněné označení advokát pokutu do dvou set tisíc korun,“ dodává mluvčí resortu Tereza Schejbalová.

Advokátní služby nabízejí jak lidé, které advokátní komora vyškrtla ze svého seznamu, tak laici bez jakéhokoli právnického vzdělání.

Advokáty si můžeme ověřit

Lidem, kteří se obrátí na falešného advokáta, hrozí, že jim služba bude poskytnuta někým, kdo k tomu nemá kvalifikaci, oprávnění a v případě vzniku škody není pojištěn pro vznik odpovědnosti za škody.

„Takový klient může přijít o peníze, právní postavení, hrozí mu nesčetné množství újem, které mu nikdo nenahradí,“ přibližuje Martin Vychopeň, předseda České advokátní komory.

Připomíná také, že laik pozná podvodníka těžko – snaží se svou činnost zakrývat luxusními webovými stránkami, kontakty nebo nabídkou, že uskuteční službu bezplatně nebo za minimální odměnu. „Laik takovému vábení těžko odolá,“ dodává.

Klienti, kteří hledají advokáty, si jednoduše mohou ověřit, že je dotyčná osoba zapsaná jako advokát na webových stránkách advokátní komory. A ti, co nepracují s internetem, mohou zavolat.

autoři: jch , mkk
Spustit audio