Ležáky, plná, ale, stout, porter... Nová vyhláška zavede změny v označování piva

V oblíbené restauraci si i dál štamgasti dají ležák jedenáctku nebo dvanáctku. Podle nové vyhlášky se ale tak už nadále budou označovat jen piva spodně kvašená. Nově se budou používat také termíny plná a silná piva.

Ležák je spodně kvašené pivo, má stupňovitost 11 až 12. Jde tedy o klasické a v Česku oblíbené pivo plzeňského typu. Před novelizací vyhlášky sem ale spadala právě kvůli zmíněné stupňovitosti i piva svrchně kvašená. Ta se nově budou označovat jako piva plná.

Jde ale asi jen o tři procenta z celkové produkce v Česku, vaří ho totiž spíš malé pivovary. „Osobně si myslím, že to pomůže odlišit piva z malých pivovarů. A spotřebitel v tom takovou novinku hledat nebude,“ říká k tomu ministr zemědělství z KDU-ČSL Marian Jurečka. Vyhláška také zavádí pro piva o síle 13 stupňů a více termín silná.

Čtěte také


Návrh vyhlášky míří do Legislativní rady vlády, pak ho ještě čeká tříměsíční notifikace v Bruselu.

Na jednání pracovní skupiny na ministerstvo zemědělství chodili i zástupci pivovarů. Výsledná podoba je podle nich dobrý kompromis, jak nedávno potvrdil viceprezident Českomoravského svazu minipivovarů Jan Kočka: „Zásadní posun je v tom, že svrchně kvašená piva dostanou svoje škatulky. Jsou tam věci, které by se mohly dořešit, ale v dané chvíli jde o maximum, na které velké pivovary přistoupí.“

Další novinkou je možnost označení piva styly jako ale, stout, nebo porter. Stylem je míněn obvyklý způsob produkce a složení, který respektuje postupy v domovských zemích.

autor: era
Spustit audio