Lodí, kočárem, nebo zámeckou zahradou pěšky. Minaret v Lednici nabízí výhled na jižní Moravu

14. červenec 2016

Prázdninový zpravodaj Radiožurnálu je celý červenec na cestách. Právě teď je v Lednicko-valtickém areálu, který je součástí světového a kulturního dědictví UNESCO. Našeho reportéra mimo jiné oslovily rozsáhlé zahrady lednického zámku.

Hned u příchodu do zahrady je informační cedule s mapou, takže se člověk velmi dobře zorientuje. Je tu spousta lidí, mezi nimi i Milan z Pardubicka, který sem dorazil s celou rodinou. „Už je to hodně dlouho, co jsem tady byl jako kluk. Chceme se podívat na Minaret, a pak uvidíme,“ říká.

Přecházím přes jez, kapitán Lukáš Růžička tady ukotvil svou loď Marii Louisu. „Na horní trasu ze zámku na minaret vyplouváme každých 20 minut,“ přibližuje.

Do Minaretu se po lodi dopluje zhruba za 25 minut, trase vede po uměle vybudovaném kanálu Zámecká Dyje, je z ní pěkný výhled na různé cizokrajné stormy, které v parku rostou. Pro dospělého člověka stojí jízdenka v jednom směru 140 Kč, tam i zpátky 200 Kč.


Stavba Minaretu byla zahájena koncem 18. století podle plánů architekta Josefa Hardtmutha. Rozhledna Minaret se nachází na břehu zámeckého rybníka, asi 2 km severně od zámku a svou výškou 60 metrů se řadí mezi nejvyšší svého druhu v evropě. lednickovalticky-areal.cz

Kromě plavby se k minaretu můžu dostat také kočárem, ten by mě svezl za 100 Kč, já se ale chci celou zahradou projít, tak vyrážím pěšky. Po zhruba 20 minutách svižné chůze jsem u Minaretu a samozřejmě mířím nahoru.

Nahoru vede 302 schodů, a když je zdoláte, tak máte skvělý výhled na jižní Moravu. Teď se tady kochá Václav Blažek s manželkou. „Myslím, že vidím Pavlov, tam jsme byli loni ubytovaní. Do tohoto okolí se rádi vracíme,” pochvaluje si.

autor: ova
Spustit audio