Málem se utopila v Egejském moři, dnes je hvězdou uprchlického olympijského týmu

27. červen 2016

Hlavní mediální tváří uprchlického olympijského týmu je syrská plavkyně Yusra Mardini, která ještě loni touto dobou poslouchala výbuchy bomb v Damašku. Dnes se chystá na olympiádu do Ria. Nominaci si vyplavala už v moři, když táhla s přáteli plný člun uprchlíků.

Yusra a její příběh oslovily novinářku na volné noze Magdalenu Sodomkovou, která je autorkou dokumentu Yusra plave o život, který uslyšíte od 17:05 v rámci pořadu 20 minut Radiožurnálu.

„Seznámili jsme se v Srbsku ve chvíli, kdy se Yusra právě chystala ilegálně překročit schengenskou hranici, a to tak, že se chtěla s kamarády proplížit kukuřicí,“ vzpomíná Magdalena Sodomková.


Tato skupina asi třiceti Syřanů a Iráčanů nám přišla velice zajímavá, protože to byli mladí lidé s dětmi, poprosili jsme je, jestli je můžeme sledovat. A tak začal vlastně ten příběh.MAGDALENA SODOMKOVÁ

Magdalena Sodomková byla v té době krátce na volné noze a říkala si, že když se děje něco tak přelomového, jako je uprchlická krize, chce to vidět na vlastní oči. Proto se vydala mezi uprchlíky.

Dnes má Yusra asi 60 žádostí o rozhovor denně a stala se hvězdou uprchlického olympijského týmu. Podle Sodomkové to není náhoda, protože měla neskutečně silný příběh.

Yusra se chystá překročit hranici do Schengenu

„Ona plavala přes moře. Rozbil se jim člun a ona se svou sestrou skočila do vody a plavaly o život. I díky nim se zachránilo 20 lidí. Toto byl prvotní příběh,“ říká Magdalena Sodomková. Původně nevěděla, že je Yusra tak dobrá plavkyně. Ta je teď tváří uprchlického týmu na olympiádu v Riu. Jaká je to ale ve skutečnosti osobnost?


Dokument Yusra plave o život mapuje její cestu ze Sýrie do Evropy. Navazovat budou další díly a Magdalena Sodomková by se za ní ráda podívala i do Ria. Dokument uslyšíte dnes v 17:05 na Radiožurnálu.

Když olympijský výbor Yusru Mardini poprvé představil, na tiskovou konferenci přišlo přes 60 televizních štábů a více než 100 novinářů.

„Je to úžasná holka a musím říct, že ji velice obdivuji – zejména za to, že se nikdy nelitovala. I když jsme byli v tom kukuřičném poli, tak jsem měla pocit, že se bojím víc než ona a její sestra, protože ony se pořád usmívaly a braly to tak samozřejmě, až skoro lehkovážně.“ Yusře Mardini v té době bylo pouhých 17 let.

autor: jch
Spustit audio