Manžel britské královny Alžběty II. jde do důchodu. Proslul svými vtipy na hraně

Manžel britské královny princ Philip, který se proslavil svými bonmoty a nekorektními výroky, se ve středu naposledy objeví na veřejnosti při plnění vladařských povinností. Pak odejde do ústraní. Svou ženu, královnu Alžbětu II., provázel na trůnu neuvěřitelných čtyřiašedesát let, tedy nejdéle v historii ostrovního království.

Na veřejnosti se princ Philip naposledy objeví při přehlídce královského námořnictva před Buckinghamským palácem. Není to náhoda. Princ Philip je od roku 1953 vrchním velitelem námořictva, což je sice čestná, ale velice prestižní funkce.

Jeho nejdůležitější životní úlohou však bylo něco jiného. Stal se manželem panovnice. Když v roce 1953 Alžběta II. usedla na britský trůn, byl sice připravený vládnout spolu s ní, nakonec to však skončilo zklamáním. Dozvěděl se totiž, že má jen ceremoniální roli manžela královny.

Té se ovšem zhostil velmi zdatně. Podnikl víc veřejných vystoupení a návštěv než samotná královna.

Některé z nich se staly nezapomenutelnými. Když ho například přijal nigerijský prezident v tradičním hábitu, řekl mu, že vypadá, jako „by se chystal jít spát”. V Brazílii zase prohlásil, že jejím největším problém je to, že „v ní žijí Brazilci”.

autor: jma
Spustit audio