Maria Šarapovová se po dopingovém trestu vrátila na kurty. Za divoké karty sklízí zášť

27. duben 2017

Tenistka Maria Šarapovová je zpět. Po vypršení trestu za doping naskočila díky volné kartě do turnaje v německém Stuttgartu a hned svou první soupeřku, Italku Robertu Vinciovou zdolala 2:0 na sety. Návrat Rusky sledovala prestižní i bulvární média z celého světa.

Nejen z přítomnosti reportéra britských bulvárních novin mohla být Maria Šarapovová zaskočena. Dostala třeba otázku, jestli teď našla povolenou alternativu dnes už zakázaného meldonia, které, jak sama řekla ve své obhajobě, léta legálně ze zdravotních důvodů brala. Hned několikrát odpovídala na téma divokých karet, kterými dráždí některé konkurentky a zřejmě i dost fanoušků.


Šarapovová nuceně pauzírovala od loňského Australian Open, po němž se dozvěděla, že měla pozitivní dopingový test. Dlouhodobé užívání meldonia přiznala, podle svých slov ale dopingová pravidla neporušila vědomě.

Právě šestatřicetiletá Italka Vinciová patří k tenistkám, kterým vadí volné karty pro Šarapovovou. Vždyť třeba Barbora Strýcová, která pykala za mnohem menší prohřešek, šlo o zakázanou látku v přípravku na hubnutí, musela začínat od píky na těch nejmenších turnajích.

Šarapovová si návrat na kurt náležitě vychutnala. „Je to ten nejkrásnější pocit na světě. Kurt je moje jeviště, už od doby, kdy jsem byla dítě. Dlouho jsem na tuto chvíli čekala,“ vyjádřila po zápase.

Maria Šarapovová tak slaví první výhru. Protože nemá žádné body v žebříčku, vůbec v něm nefiguruje. Pozvánku už dostala také na turnaje v Madridu a Římě a v květnu se dozví, zda dostane divokou kartu pro grandslam na Roland Garros.

autoři: jch , jpa | zdroj: ČTK
Spustit audio