Massive Attack potvrdili účast na třetím ročníku Metronome Festivalu Prague 2018

1. březen 2018

Čerstvou novinku přidal na seznam hlavních hvězd pražský festival elektronické hudby Metronome Festival Prague 2018. Kromě The Chemical Brothers, Toma Odella či hudební ikony Johna Calea potvrdila svou účast na červnovém třetím ročníku festivalu i britská parta zvukových alchymistů z Bristolu Massive Attack.

Massive Attack se v Praze naposledy objevili v pražské Lucerně před devíti lety a jsou považováni za průkopníky a zakladatele žánru, který se vynořil na počátku 90. let a pochází z Bristolu. Někdy se mu proto také říká Bristol sound.
Novináři bývá označován jako trip hop. To ale sami hudebníci nemají příliš rádi.

Jejich podmanivá hudba se díky dramatickému zvuku často objevuje také na soundtracích k řadě filmů (napříkal The Jackal nebo Matrix) a je, podle slov hudebního publicisty Pavla Turka, odpovědí na taneční scénu, která před pár desítkami let zuřila v Británii.


Metronome Festival Prague 2018
Třetí ročník multižánrového pražského Metronome Festivalu se uskuteční v areálu holešovického Výstaviště a to 22. a 23. června 2018. Kromě Massive Attack vytoupí například britský klavírista a zpěvák Tom Oddell, Sister Bliss s Faithless DJ Setem, John Cale, multiinstrumentalista a zpěvák David Byrne, Tata Boys se svou narozeninovou show nebo The Chemical Brothers.

Skupina vznikla v roce 1988, kdy její jádro tvořili Robert Del Naja („3D“), Grant Marschall (Daddy G) a Andrew Vowles („DJ Mushroom“). Na první komerční úspěch si ale počkala celých deset let. Na vrchol britského hudebního žebříčku je dostala až průlomová deska Mezzanine.

Kritikou velmi ceněné jsou i jejich desky 100th Window z roku 2003 a zatím poslední album Heligoland, které vyšlo v roce 2010. Známí jsou Massive Attack i díky politicky laděným projekcím během koncertů a velkému množství hostů (například Madonna a Sinéad O´Connor).

Kdo je Banksy?

O zakladateli Massive Attack Robertu Del Naja se v poslední době také spekuluje v souvislosti s tvorbou jednoho z nejznámějších tvůrců street artu, který si říká Banksy.

Banksyho výzdoba v jeho hotelu v Betlémě

V červnu loňského roku novinář Craig Williams zveřejnil pro Independent slova DJ Goldieho, jimiž se podle jeho názoru prořekl a odhalil tajemnou identitu umělce Banksyho.

Tím má být podle Williamsova názoru právě Robert Del Naja. Jeho díla se totiž také podezřele často objevují v místech, kde Massive Attack vystupují.

K tomu, zda se celá věc potvrdí, říká hlavní dramaturgyně Metronome Festivalu Prague 2018 Bára Šubrtová: „Asi musíme počkat, jestli se Banksyho díla objeví v Praze třeba kolem Metronom Festivalu v červnu.“

autor: vok
Spustit audio