Máte tu v mnohém směru těžší život než v jiných částech naší republiky, řekl Edvard Beneš před 70 lety v Opavě

Historici Slezského zemského muzea v Opavě dnes připomenou velmi choulostivou kapitolu z období těsně po válce. Přesně před 70 lety přijel do Opavy tehdejší prezident republiky Edvard Beneš, aby se pokusil uklidnit napjatou atmosféru mezi lidmi. Město, které patřilo za války přímo ke Třetí říši, bylo zničené a obyvatelé měli obavy z dalšího vývoje.

„Vím dobře, že vy zde na Opavsku a ve Slezsku vůbec, nejlépe dovedete ocenit to, co bylo, co je a co, jak si všichni přejeme, by mělo být,“ můžeme slyšet na unikátním zvukovém záznamu projevu prezidenta Edvarda Beneše z archivu Českého rozhlasu.

Beneš mluvil přímo mezi rozvalinami domů v centru města. „A chválím i váš postoj lidský. Nemstíte se, postupujete lidsky a spravedlivě a jako Čechoslováci,“ pokračoval prezident. Po odsunu Německého obyvatelstva panovala velká nejistota, jak říká opavský historik Ondřej Kolář:

„Jak byly vztahy s Polskem ještě poměrně napjaté, tak stále rezonovala otázka odsunu německého obyvatelstva a otázka státního občanství, zejména v oblastech Těšínska a Hlučínska, kdy se zvažovala i možnost odsunu obyvatel z těchto oblastí. Takže poměry v té době tady opravdu byly velmi napjaté.“

„Máte tu v mnohém směru těžší život než v jiných částech naší republiky, mnohé musíte budovati a stavět téměř z ničeho. Já sám budu vám ve vašem díle pomáhat,“ řekl na závěr Edvard Beneš. Od jeho návštěvy si hodně slibovalo nejen vedení města Opavy. Hrálo se totiž o osud celého Slezska.

autoři: mrk , jpr
Spustit audio