Měla to být největší událost na akciovém trhu. Společnost EPIF nakonec nevstoupí na Pražskou burzu

Vstup společnosti EPIF na Pražskou burzu měl být jednou z největších událostí letošního roku na akciovém trhu. Obchodovat s cennými papíry společnosti se mělo začít ve druhém čtvrtletí 2016. EPIF, která patří pod Energetický a průmyslový holding, ale na poslední chvíli svůj záměr změnila.

Podle analytiků je jedním z důvodů především to, že se na poslední chvíli našel kupec, který za výhodnou cenu odkoupí nově vzniklou společnost EPIF.

„Dnes je trh přikloněn spíš přímým prodejům firem oproti vstupu na burzu. Toho jsme byli svědkem noha nejen zahraničních ale i tuzemských transakcí, které se vydaly směrem přímé akvizice nebo fúze,“ vysvětluje hlavní analytik finanční skupiny Chytrý Honza František Bostl.

Zrušení úpisu obchodování na burze není zas tak neobvyklé. Stalo se to třeba loni v květnu se společností Slovak Telecom. Podíl ve společnosti nakonec v přímém prodeji koupil Deutsche Telekom. Podobnou situaci analytici připouštějí i v případě GE Money Bank, která by měla vstoupit na burzu v květnu pod názvem Moneta Money Bank.

Čtěte také


Společnost EPIF poskytuje infrastrukturní služby v energetice, v přepravě a distribuci plynu a elektřiny, v teplárenství a ve skladování plynu. Skupina působí hlavně na Slovensku a v Česku. Firmu EPIF 100% ovládá Energetický a průmyslový holding, který vznikl v roce 2009 a zahrnuje víc než 40 podniků v Česku, na Slovenku, v Polsku, Německu, Británii a Itálii.

Firma EPIF chtěla na burzu umístit až 17,5 % svých akcií. S akciemi se mělo obchodovat v Praze, investoři v Londýně by si mohli koupit pouze certifikáty GDR, tedy cenné papíry bez hlasovacího práva.

A kdo by mohl mít zájem o koupi nové společnosti EPIF? Mezi analytiky se mluví hlavně o čínském investorovi. Číňané si totiž Česko oblíbili, mají velké finance a výrazně je netrápí vysoké zadlužení.

autoři: šše , bkl
Spustit audio