Melodie zpívané křehkým hlasem. Markéta Irglová představí svůj sólový repertoár

Jediná česká hudebnice, která se může chlubit Oscarem, dnes koncertuje v Brně. Markéta Irglová v sedm hodin večer uzavře letošní sezonu tamního Národního divadla. Zpěvačka z Valašského Meziříčí začala zpívat už v sedmi letech. A v roce 2007 vyslovil její jméno John Travolta na předávání výročních cen Americké akademie.

Nejmladší oceněná hudebnice v historii Oscar přišla na podium se svým tehdejším partnerem, hudebníkem Glenem Hansardem. Oscara získali společně za píseň Falling slowly z hudebního filmu Once.

S Glenem Hansardem se seznámila ve třinácti letech, o dva roky později s ním už koncertovala po celém světě. Píseň, která je oba proslavila, napsali společně ve Valašském Meziříčí. „Přijel k nám na návštěvu, a při té návštěvě, co u nás bydlel, tak pracoval na různých písničkách. Párkrát mne požádal, abych se k němu připojila. Začali jsme na tom společně pracovat,“ vzpomíná.


Koncert v brněnském Mahenově divadle je jedním ze tří, které odehraje Markéta Irglová v České republice.

Jejich cesty se po několika letech rozešly. Markéta Irglová pak porodila dvě děti a vydala dvě sólová alba. S rodinou žije na Islandu. Její písně jsou snadno rozpoznatelné – zapamatovatelné melodie zpívané křehkým hlasem.

autoři: pkr , Radek Kříž
Spustit audio