Miloš Jakeš v listopadu 1989: Horníci podporují vládnoucí stranu!

Přesně před 25 lety dělníci z obří továrny v Československu – ČKD Praha – podpořili Občanské fórum. A k nim se postupně přidávali i další po celé zemi... Jenže vládnoucí Komunistická strana Československa se nevzdávala. A režimní média naopak popisovala, jak komunisty podporují horníci – tehdy jeden z pilířů společnosti.

Generální tajemník ÚV KSČ Miloš Jakeš se 23. listopadu 1989 sešel s několika horníky ze severočeských dolů. Vypadá to, že komunistická strana má jejich podporu. Jak totiž říkali při odchodu z jednání, bojí se, že současná situace vyvolá ekonomický chaos, a jednoznačně jsou proti chystané generální stávce.

„Kdybychom takhle na pracovištích postupovali všichni, tak za chvíli nebude co jíst, nepůjde elektřina, nebude teplo, nebude co vzít do pusy,“ soudí jeden z horníků.


My jsme dělníci, pracujeme rukama, v montérkách. Měli by se taky někdy přijít podívat k nám dolů, aby viděli, v jakých podmínkách pracujeme a tvoříme hodnoty.

Horníci připustili, že některé požadavky studentů, po brutálním zásahu policie na Národní třídě před šesti dny, jsou oprávněné. Zároveň si ale stěžovali, že prý se zatím nikdo neptal na názor právě dělníků, jako jsou oni.

Generální tajemník ÚV KSČ Jakeš si slova horníků vyložil jako jasnou podporu pracujících komunistickému vedení. A slíbil, že situaci v zemi se bude věnovat i zítřejší zasedání ústředního výboru strany.

autor: vob
Spustit audio