Miloš Zeman v roce 1989 přišel o práci. Jeho článek šokoval nejen disidenty

Srpnové vydání Technického magazínu v roce 1989 vyvolalo senzaci. Objevil se v něm totiž zcela nevídaný článek s názvem Prognostika a přestavba. Psalo se v něm o tom, že se Československo mění v zaostalou zemi. Text byl do té doby nejotevřenější kritikou způsobu, jakým byl stát řízen. Autorem textu byl Miloš Zeman.

Článek měl původně vyjít v časopise Vesmír, ale neprošel. Pak se dostal do Technického magazínu a v srpnu 1989 si ho lidé mohli přečíst.

Miloše Zemana za to čekala výpověď ze zaměstnání. Ani on však netušil, jak velký ohlas jeho článek vyvolá.

„Tušil jsem, že potřetí přijdu o práci, ale protože už jsem měl dvě předchozí zkušenosti, tak mě to nijak zvlášť neodrazovalo. Potěšilo mě, když jsem na Hlasu Ameriky nebo Svobodné Evropě slyšel, že je tento článek citován,“ popisuje Miloš Zeman.

Kvůli časopisu jsem objížděl trafiky v okolí, vzpomíná novinář

Technický magazín vydával národní podnik Nakladatelství technické literatury a jeho šéfredaktorem byl tehdy Vladimír Petřík. Miloš Zeman jeho schopnost text do časopisu prosadit dodnes oceňuje. A podle tehdejšího disidenta Jana Rumla byl text důkazem, že cenzura už není zdaleka tak bdělá.

„Cítili jsme, že nastává propojení lidí, kteří nebyli v čisté opozici s těmi, kteří mysleli opozičně, ale z nějakého důvodu se práce v disentu neúčastnili. Pro nás to byl svým způsobem šok. Článek byl často rozmnožován a distribuován. V podstatě vyšel v mnohonásobně vyšším nákladu, než byl jeho skutečný náklad,“ vzpomíná Jan Ruml.

„Dozvěděl jsem se o tom od přátel, jenže časopis byl okamžitě vyprodaný. Pamatuji si, že jsem objížděl trafiky v okolí svého bydliště a až v té poslední byl časopis k dostání. Právě měli pauzu, a tak jsem čekal, až trafikant přijde, aby mi ho nikdo nevykoupil,“ vzpomíná novinář Luděk Navara.

Měl se omluvit, ale nakonec to dopadlo jinak

Miloš Zeman se shodou několika okolností tehdy dostal i do Československé televize, do pořadu Hospodářský zápisník. Ve vysílání se měl za svůj text omluvit a tím by zastavil svoji výpověď. Dopadlo to však jinak.

„Svoje vystoupení jsem ještě zostřil. Ještě jsem totiž nepsal o hrozících stávkách a demonstracích, zatímco v televizním vystoupení jsem o nich mluvil. Byla to dobrá krátkodobá prognóza, nicméně soudruzi splnili slovo a opravdu mě potřetí vyhodili z práce,“ shrnuje Miloš Zeman.

autor: luh
Spustit audio