Milovice zažily policejní manévry

Milovice na Nymbursku dnes zažily doslova policejní manévry. Konalo se tam cvičení, kterého se účastnilo přes 200 policistů a přibližně100 figurantů. Ti všichni si vyzkoušeli zásah v hořící budově a překonávání barikád. Nechybělo ani vyprošťování kolegů z kouřem zamořeného objektu a jejich transport do bezpečí.

Jedno z největších policejních cvičení začalo s úderem desáté hodiny dopoledne. Figuranti postavili barikádu z pneumatik, tyčí, desek a dřeva. Tu následně chránili. Nebáli se házet PET lahve naplněné vodou a nebo útočit na policisty tyčemi a dřevěnými holemi. Policisté, kteří byli v převaze demonstranty vždy rozehnali.

Středočeští policisté cvičili na milovickém letišti Boží Dar na čtyřech stanovištích. Všichni policisté se proto museli vystřídat na všech místech. U nácviku nechyběli členové antikonfliktního týmu, psovodi a nad hlavami všem létal policejní vrtulník.

Podobné nácvikové akce provádějí policisté, podle koordinátora cvičení Václava Hatlmana, asi sedmkrát do roka. Milovický nácvik prý podle něj nesouvisí s návštěvou papeže Benedikta XVI. v Brandýse nad Labem. Podle něj se jednalo o standardní cvičení.

Nácvik policistů byl však přece jen v něčem výjimečný. Zranil se při něm jeden z figurantů a lékaři jej museli odvézt do nemocnice s rozříznutým obočím. I tak policisté hodnotí cvičení jako úspěšné.

autor: Pavel Pavlas
Spustit audio