Milovníci fotografie, pozor! V Nových Butovicích otevřela nová galerie Czech Photo Centre

To nejlepší z české a světové fotografie plánuje vystavovat nová galerie Czech Photo Centre. Najdete ji blízko metra v pražských Nových Butovicích. Je to záměr. Uměleckou zónu chce přenést z centra Prahy do vzdálenější části. Moderní vzdušný prostor kromě fotografických výstav umožní třeba i multimediální projekty.

Ještě nedávno vypadalo Czech Photo Centre jako stavba. Dnes vítá návštěvníky velkorysý prostor s vysokými stropy a vestavěnou audiovizuální technikou. Svoji příležitost tady díky tomu dostanou třeba autoři konceptuálního umění. To hlavní ale bude patřit fotografii.

Pro první výstavu vybrala galerie snímky mezinárodní agentury VII Photo Agency. Jedním z jejích zakládajících členů je známý český fotograf Antonín Kratochvíl. Podle publicisty a pedagoga Dušana Veselého patří práce agentury VII mezi mimořádné:

„Je to agentura exkluzivní jak svým personálním obsazením, tak zaměřením, a oproti standardním tiskovým agenturám si vybírá pouze významné, atraktivní a spektakulární události, proto je taky jejich archiv plný skutečně vynikajících obrázků.“

Před galerií Czech Photo Centra stojí dvanáctimetrová plastika Davida Černého – Trifot. Nedá se přehlédnout už při výstupu z metra v Nových Butovicích. Je to součást promyšleného přístupu. Okolí galerie je pro její další plány taky důležité, upozorňuje ředitelka centra Veronika Souralová:

Plastika Davida Černého Trifot

„Ten veřejný prostor je docela velkolepě řešený, je tam velké pobytové schodiště, budou tam venkovní výstavy, předpokládáme, že v létě se tam lidi budou sdružovat a budou se tam dít různé akce.“

Tým okolo galerie Czech Photo Centre pořádá soutěž Czech Press Photo. Ta se za dvacet let svého trvání může pochlubit slušným archivem. A mezinárodní porota, která bude letošní kandidáty Czech Press Phota vybírat, se sejde právě v nové galerii.

autoři: jpr , Regina Květoňová
Spustit audio