Ministerstvo vnitra vyhlásilo veřejnou zakázku na pořízení „antidronů“. Důvodem je snaha o zvýšení bezpečnosti

Policisté chtějí pořídit „antidrony“, tedy bezpilotní letouny na likvidaci nebezpečných dronů. Ministerstvo vnitra kvůli tomu vypsalo veřejnou zakázku za 58 milionů korun. Informoval o tom server ekonomický-deník.cz.

Zakázka je zadaná na vývoj a otestování zařízení, které by umělo detekovat, rušit a případně i likvidovat nebezpečné bezpilotní prostředky – tedy drony. Týkalo by se to těch, které nejsou registrované Úřadem pro civilní letectví.

„Antidrony“ by měla využívat ochranka ústavních činitelů, policie, vězeňská služba, hasiči, ale i armáda. Měla by se tak zvýšit bezpečnost. Podobné zařízení zatím ve výbavě policisté ani další složky nemají, ale ocenili by ho.

Používání dronů je totiž v některých místech zakázané, a proto by policisté takovou pravomoc mít měli, jak vysvětlil Jakub Karas ze společnosti, která se využitím dronů zabývá. Dodal, že také není jasné, co všechno se na dron dá dát a co zařízení skutečně nese. Pokud člověk nemá povolení, neměl by s dronem třeba létat nad sousedův pozemek a fotit ho. Oprávnění k létání s tímto bezpilotním letounem potřebuje ten, kdo ho chce využívat ke komerčním účelům.

Všichni ale musí dodržovat letecké předpisy – drony nesmí k letištním, nad lidi nebo třeba na Pražský hrad, kde je bezletová zóna. Od začátku roku dostalo pokutu už patnáct pilotů dronů. Buď létali bez oprávnění, nebo nedodrželi povolené limity. Pokuty za to jsou v minimální výši 50 tisíc korun.

autoři: Eliška Malínská , jpr
Spustit audio