Ministři se vybavili pákovými nůžkami a stříhali dráty, víza ale nezrušili

23. prosinec 2014

Hned dvakrát za jediný týden se v prosinci roku 1989 slavnostně stříhaly ostnaté dráty na hranicích Československa. Nejdříve padnul plot směrem do Rakouska a pak přišlo na řadu Německo. Právě před 25 lety touto dobou se nedaleko Rozvadova sešli československý a německý ministr zahraničí. A vydali se do lesa vybavení velkými pákovými nůžkami…

Odpoledne před 25 lety byly u česko-bavorské hranice stále desítky lidí. Nový ministr zahraničí Československa Jiří Dienstbier a šéf diplomacie Německé spolkové republiky Hans Dietrich Genscher se vydali na smluvené místo k přestřižení drátů nakonec pěšky – davy lidí s vlajkami totiž bránily průjezdu vládních aut, celkově to byla velká sláva, hrála tu dechovka a panovala tu velmi uvolněná nálada.

Ministr Genscher potom Jiřího Dienstbiera v Německu srdečně přivítal: „Vítám vás tu jako reprezentanta demokratických sil v Československu, který zná dějiny obou našich národů, které prošly tolika změnami.“

Víza zrušit nejdou, neumožňuje to naše ekonomická situace, řekl Dienstbier

Pro Jiřího Dienstbiera to bylo takové déja vu, před necelým týdnem stříhal dráty zase na česko-rakouské hranici s rakouským ministrem zahraničí. Ale zatímco v případě Rakouska už Československo zrušilo vízovou povinnost, v případě západního Německa zatím Jiří Dienstbier nechtěl nic slibovat.

Bylo to špatně slyšet, na Jiřího Dienstbiera se při tomhle interview opravdu tlačily desítky novinářů, ale přesto zaznělo důležité upozornění: zrušení vízové povinnosti se západním Německem zatím podle Dienstbiera neumožňuje ekonomická situace v Československu.

autor: vob
Spustit audio