Místo telenovely Chorvaté už několik let vášnivě sledují vztah čapího páru

19. duben 2017

Maličká a Klepetan jsou jména čápů, jejichž milostný příběh už dobrých patnáct let sleduje snad celé Chorvatsko. Samička neodlétá a letošní návrat samce z Afriky byl obzvláště dramatický.

Důchodce Stjepan Vokić, který se dlouhá léta stará o čapí samičku se zlomeným křídlem, už nevěřil, že se její partner letos z Afriky ještě vrátí. Jak řekl serveru Dnevnik, přiletěl o celých šestnáct dní později než loni.

Zpráva o návratu Klepetana z jižních krajin zaplavila sociální sítě i média nejen v Chorvatsku. Příběh tohoto čapího páru je známý po celém světě a psalo se o něm také v britských, čínských nebo dokonce chilských novinách.


Čápi bílí obvykle přilétají koncem března nebo začátkem dubna. Na hnízdiště se jako první vracívá samec, který obsazuje pokud možno loňské hnízdo a hájí ho před ostatními.

Maličká kvůli zlomenému křídlu nemůže létat s ostatními čápy na jih a zůstává tak ve Slavonském Brodu, kde se o ni celoročně stará pan Vokić. Klepetan za ní každý rok co rok neomylně přiletí a pár pak vyvede mladé. Je to dlouholetá lovestory.

Letos byl návrat dramatičtější než obvykle, a nebylo to jen proto, že se Klepetan zpozdil. Maličká totiž nevydržela tak dlouho čekat a připustila jiného samečka. To si ovšem Klepetan nenechal líbit a s nápadníkem se popral. Vyhnal ho, nato porozbíjel už snesená vajíčka a rozházel půlku hnízda.

Pár se sice usmířil prakticky okamžitě, Klepatan ale utržil pár ran do křídla, takže to vypadá, že se sháněním potravy pro letošní čápata mu bude muset pomoci strážce jeho parnterky, pan Vokić.

autor: tpa
Spustit audio