Mražené krávy nahradí živé. Péče o stádo je levnější, státní rezervy ušetří desítky milionů

13. duben 2017

Už letos by Česko mělo mít ve svých rezervách stáda krav. Zčásti mají nahradit mražené a konzervované maso, které už stát ve svých zásobách má. Důvodem je hlavně úspora, projekt má totiž ušetřit miliony korun ročně. Jen za mražení a uskladnění masa dá Česká republika během tří let asi 50 milionů korun.

Výhody stáda zvířat proti zpracovanému masu jsou především v produktové diverzifikaci a ekonomice. Krmení a péče o stádo je levnější než skladování a ochrana pěti set tun mraženého masa.

Proces u stáda by byl podle předsedy Správy státních rezerv Pavla Švagra jednodušší, mražené maso se musí pravidelně obměňovat za čerstvé, u stáda je přirozená obměna. Ani v případě krizových stavů by to podle něj neznamenalo zpoždění dodávek masa.


„Potřebujeme mobilní stáda, mobilní jatka a během čtyř, pěti dnů bychom maso dostali tam, kde je potřeba.Pavel Švagr

Nejde o výlučně živé stádo. Podle Švagra by byla třetina zásob mraženého masa, třetina v produktech, například v konzervách a třetinu bude tvořit živé stádo.

Myšlenka živého stáda je populární nejen u odborné, ale i laické veřejnosti. Plán se zatím týká pouze dobytka, rezervace státních hmotných rezerv se může uplatnit i u jiných položek.

Podle Pavla Švagra je změna legislativy v tomto roce nereálná. Je třeba schválit novelu zákona, která zavede rezervační princip, vypořádat připomínky a změnu zřejmě schválí až příští vláda.


Sklady hmotných rezerv jsou obestřené legendami o obřích podzemních prostorech. To se říká třeba o skladu paliv nedaleko Kostelce u Heřmanova Městce na Chrudimsku. Ve skutečnosti jsou to jen obyčejné nádrže v údolí, které je celé obehnané plotem.

Co všechno Správa státních hmotných rezerv pro případ nouze uschovává? Jsou to především zásoby benzínu a nafty. Ty by měly podle evropských směrnic vydržet 90 dnů, kvůli loňské nehodě v rafinerii v Kralupech nad Vltavou ale tyto zásoby klesly na 87 dní. O naftě se mluvilo v souvislosti se zablokovanými zásobami v Německu, které mělo Česko problém dostat zpět.

K hmotným rezervám patří i například provizorní mosty. Ty teď správa hmotných rezerv rozprodává, aby mohla koupit nové. Pravidelná obměna je potřeba po čase i u benzínu a nafty a hlavně u potravin. Většinou se zboží prodá a místo něj do skladů zamíří nové zásoby.

autoři: jch , mkk
Spustit audio