Na černomořském pobřeží Gruzie se rodí nová Dubaj. V Batumi rostou mrakodrapy a kasina

Gruzínská vláda se rozhodla, že slavné přímořské letovisko Batumi promění v malou Dubaj a Las Vegas najednou. Na břehu Černého moře už rostou první mrakodrapy a svou věž tady staví i společnost patřící americkému prezidentovi Donaldu Trumpovi.

Zatímco centrum starého Batumi tvoří dvoupatrové domy v různých stylech, od secese až po neoklasicismus, o kus dál na pobřeží stojí první věž, která měla být původně centrem nových technologií, ale teď ji přestavují na luxusní hotel.

Čtěte také

„Je to největší stavební holding v zemi s čistě gruzínským kapitálem. ORBI zaměstnává šest tisíc lidí. Na trhu už působí mnoho let a v poslední době staví velké bytové komplexy, takzvané apart-hotely určené zájemcům jako investice,“ vysvětluje Olga Weissová, která pracuje pro gruzínskou společnost ORBI.

Twin Towers

Hlavní turistická sezona v Batumi trvá zhruba čtyři až pět měsíců a letovisku chyběly kvalitní hotely. ORBI teď realizuje jedny z největších ubytovacích projektů nejen v Gruzii, ale na celém světě. Jsou to Twin Towers na okraji Batumi. Tyto dvě věže budou mít po dokončení asi 50 pater, a pokud jde o počet apartmánů, budou na třetím místě na světě.

Čtěte také

„Minulý rok jsme za tento projekt dostali cenu - architektonického Oscara za nejlepší bytový investiční komplex na světě,“ dodává. Gigantická stavba začala v roce 2016 a dokončit ji mají příští rok. Twin Towers od základů změní tvář a panorama Batumi, dodává Olga Weissová. Celý region Adžárie se bouřlivě rozvíjí.

Na černomořském pobřeží Gruzie se rodí nová Dubaj

Přidal se i Trump

„Bude to něco jako Dubaj a Las Vegas. Je to jediné místo v celé oblasti, které je herní zónou. Je tady už bezmála dvacet kasín. Jezdí sem turisté z Ázerbájdžánu, Turecka, Íránu. V Twin Towers bude samozřejmě také kasino, velký bazén a obchodní centrum s plochou deset tisíc čtverečních metrů,“ říká.

Batumi minulý rok navštívil také Donald Trump a rozhodl se, že tady postaví svou věž. „On tu stavbu v podstatě už začal, ale pak se kvůli prezidentské kampani stáhnul do pozadí, nicméně stavba věže pokračuje. Trump tu našel velké investiční možnosti. Hospodářský růst dosahuje deseti procent, což je víc než v Rusku, na Ukrajině nebo v Evropě. Investoři nejsou hloupí - své hotely už tady postavily hlavní světové sítě, které přicházejí jen tam, kde vidí dlouhodobou perspektivu,“ vysvětluje.

Na černomořském pobřeží Gruzie se rodí nová Dubaj
autor: mdo
Spustit audio