Na prozvánění z ciziny nereagujte, wangiri vás může přijít velmi draho, varuje asociace

26. červenec 2017

Pozor na nepřijaté hovory od neznámých čísel. Vyplatí se kontrolovat, jakou mají předvolbu, Česko se totiž v posledních dnech stalo terčem útoku z afrických zemí. Podvodníci se snaží z lidí dostat peníze za hovory do zahraničí.

Voláte zpět na neznámá čísla, která nestačíte zvednout? Raději si dejte pozor na jejich předvolbu, mohlo by vás to totiž přijít draho. V posledních dnech se v Česku množí případy prozvánění hlavně z Alžírska za účelem vymámit z lidí peníze. Čeští operátoři už některá čísla začali blokovat.

Podle Asociace poskytovatelů mobilních sítí jen za pondělí a úterý až desetitisíce zákazníků. Poznávacím znakem je číslo většinou s alžírskou předvolbou - tedy +213. Může být také z Pobřeží slonoviny, Afghánistánu a dalších zemí. Operátoři už většinu čísel zablokovali. Útok ale stále pokračuje a mohou se objevovat nová čísla. Problémy mají i na Slovensku.


Lidé by si měli zkontrolovat, jestli číslo, na které chtějí odpovědět, začíná českou předvolbou +420. Poznávacím znakem u podvodných telefonátů je velice krátké vyzvánění, které nejde stihnout vzít a zahraniční předvolba.

Jak se proti takovému útoku bránit? Stačí nevolat zpět, radí i Asociace poskytovatelů mobilních sítí. V praxi to ale mnohdy tak jednoduché není. Lidé jsou v dnešní době neomezených tarifů často zvyklí na zmeškané hovory okamžitě odpovídat. V rychlosti si pak nevšimnou zahraniční předvolby, zaplatí drahý propojovací poplatek a s nikým na druhém konci linky si nepopovídají.

Nejde o nic nového, podobné případy se objevily už dříve například v roce 2008. Tehdy šlo o prémiová čísla. A stejné podvody znají i ve světě. Vznikly původně v Japonsku a říká se jim wangiri. Útočníci při nich používají internetové volání nebo speciální vytáčecí zařízení.

autoři: jch ,
Spustit audio