Na teroristické útoky v Bruselu zareagovaly akciové trhy. Obchodníků se zmocnila nejistota

Na teroristické útoky v Bruselu velice výrazně zareagovaly akciové a devizové trhy. Obchodníků se zmocnila nejistota a utíkali své investice skrýt v bezpečných přístavech.

V prvotním šoku byl znatelný úprk z akciových trhů. Většina burz včetně té americké znatelně oslabila. Na ceně ztrácela také ropa a klesaly kurzy eura a například britské libry. Posiloval dolar. Večer ale evropské burzy své ztráty umazaly.

I když akcie firem z cestovního ruchu a letecké dopravy se z otřesu vzpamatovat nedokázaly. Propadly se například akcie aerolinek jako Ryanair nebo Air France-KLM. Nedařilo se ani akciím hotelových společností a cestovních kanceláří TUI. Zajímavé je, že pokles byl patrný také u akcií firem z oboru luxusního zboží.

Když obchodníci stahovali peníze z těchto investic, kam je směřovali? Především do zlata a drahých kovů. To jsou takzvané přístavy, které vždy těží ze strachu investorů. Zlato si připsalo procento, stříbro 8 desetin a platina půl procenta.

Čtěte také

Pokud jde o měny, investovali do švýcarského franku a japonského jenu. Posiloval dolar. Zajímavé je, na co se soustředí komentáře analytiků. Ti teď často upozorňují, že obavy z teroristických útoků zvyšují pravděpodobnost Brexitu - tedy odchodu Velké Británie z Evropské unie.

Snaží se vyčíslit, jak drahý by to bylo. Jejich odhady se pohybují od pěti procent hrubého domácího pruduktu země až po nulové náklady – tedy že Británie by na něčem vydělala a na něčem ztratila. Všechny tyhle spekulace vedly k dalšímu propadu kurzu libry. Ta oslabila na týdenní minimum vůči dolaru.

autoři: jhn , lvb
Spustit audio