Naftové agregáty už možná brzy budou minulostí. Nahradí je vodíkové články

Radiožurnál spouští nový pořad o vědě a technologiích. Jmenuje se Experiment a jeho první díl věnujeme alternativním zdrojům energie. Nahradit spalovací motory se totiž nesnaží jen v automobilovém průmyslu. Například naftové záložní generátory by už brzo mohly nahradit vodíkové články. Jak fungují naftové agregáty, jsme se jeli podívat do jedné pražské nemocnice.

Provozní elektrikář Thomayerovy nemocnice Josef Šroubek předvádí zkušební test záložního dieselového agregátu pro pavilon U. „Zálohuje to babyboxy nebo inkubátory,” popisuje, k čemu slouží naftový agregát.

Profesor Vladimír Matolín z Katedry fyziky povrchů a plazmatu z Matematicko-fyzikální fakulty v Praze je ale přesvědčen, že zdroje na bázi vodíkových článků mají oproti naftovým zásadní výhody. „Celá jejich technologie je bezhlučná, bezprašná a prakticky bezemisní, protože produkuje jen vodu,” vypočítává.


Nový pořad o vědě a technologiích Experiment si nalaďte vždy v sobotu po deváté hodině dopoledne na Radiožurnálu. První díl v sobotu 6. ledna věnujeme alternativním zdrojům energie.

Na vodíkové zdroje už třeba v USA přecházejí velké serverovny a podle profesora Matolína by už teď mohly nahradit dieselové agregáty v nemocnicích. Zatím jsou ale velmi drahé, jejich cenu totiž zvyšuje platina. Ta se používá jako katalyzátor.

Jedním z řešení je snížit obsah platiny v článku. Právě o to se teď snaží na Matematicko-fyzikální fakultě. Tam vás zavedeme v sobotu po deváté hodině dopoledne.

autor: vok
Spustit audio