Nalaďte se na vánoční notu. Čtěte Bibli nebo zajděte na roráty, vyzývá Dominik Duka

20. prosinec 2014
Glosa Dominika Duky , Glosa Dominika Duky

„Adventu již nakrátku,“ cituje kardinál Dominik Duka Erbenovu Kytici. Zamýšlí se nad psaním Ježíškovi, zlobením a také nad tím, co říkal Adam v ráji.

Během adventu si vždy vzpomenu na Erbenovu Kytici a jeho báseň Kolovrat. A jak čas posledního měsíce v roce letí, musíme spolu konstatovat: „Adventu již nakrátku.“ Kolovrátek se netočí v našich domácnostech, ale zdá se mi, že hodinové ručičky nabírají kosmickou rychlost.

Zřejmě to našim malým dětem nevadí, spíše naopak. Ježíškovi dopis už napsaly a teď se už nemohou dočkat, kolikrát to půjdou do Štědrého večera spát. Jistě byly hodné, především když si Ježíšek porovná zlobení nás dospělých.

Čtěte také

Netýká se to pouze politiků a podnikatelů, jak si mnozí myslíme. Říkáme si, že života zralé žene spíše kolovrat z řetězu utržené byrokracie, která žádá možné a nemožné výkazy, a to zrovna do konce roku. Ježíškovi jsme nestačili ani napsat a už vůbec ne vysvětlit, jak to bylo s tím naším zlobením. Vždyť za to přece nemůžeme. To všechno ten druhý nebo ta druhá! Je to jako na prvních stránkách Bible. V zahradě Eden pod stromem poznání dobra a zla. To Adam, první člověk, říká: „Já ne, to ona.“

Dovolte mi, abych vám v adventním čase doporučil, abyste alespoň před spaním darovali Bibli pět minut četby. Chcete-li se naladit na vánoční notu, zajděte někdy ráno do některého z našich kostelů na roráty. Je to bohoslužba, při které se zpívají adventní zpěvy z doby Karla IV. Pokud milujete husitství, tak vězte, že právě doba utrakvismu jim dala konečnou podobu. I zarytí katolíci je převzali do svých zpěvníků a zpívají je dodnes.

Vánoční dárky. Ilustrační foto

Návštěva rorátů vám navrátí potřebnou životní rovnováhu, bez které by Vánoce nebyly Vánoci. Já to také zkusím a párkrát zajdu na roráty do naší svatovítské katedrály. Pokud se tam potkáme, jistě vás překvapí, kolik mladých pilně tyto roráty ráno co ráno navštěvuje.

Nevím, jestli je to přitažlivostí tradice, možností začít den trochu jinak, zvláštně, svátečněji, nebo jestli si mladí chtějí „vyrovnat skóre“, aby na ně Ježíšek přece jen shlédl s úsměvem. V každém případě je to povzbudivé a mám z toho velikou radost. Je to pro mě krásný dárek už před samotným Štědrým dnem.

autor: Dominik Duka
Spustit audio