Násilí ve Francii hraje Le Penové do karet. Postup do druhého kola prezidentských voleb má téměř jistý

Útok na policisty v Paříži zřejmě posílí šance Marine Le Penové v nedělních francouzských prezidentských volbách. Bezpečnost je totiž jedním z hlavních témat její kampaně.

Dcera bývalého dlouholetého předsedy Národní fronty vystudovala práva. Prosazuje vystoupení z eurozóny, je pro omezení imigrace a pro zrušení manželství párů stejného pohlaví. Také přistěhovalci jsou vděčné téma kandidátky Národní fronty. Marine Le Penová mluví o tom, že je třeba obnovit kontrolu hranic a zastavit příliš ilegálních přistěhovalců, během kampaně dokonce přitvrdila a mluvila o zastavení jakékoliv imigrace.


20. dubna 2017 - Večer v centru Paříže na třídě Champs-Élysées u Vítězného oblouku útočník zabil policistu a zranil další dva policisty a zahraniční turistku. Pachatel, který byl při incidentu zastřelen, byl identifikován jako francouzský občan, který byl odsouzen k 15 letům vězení za dřívější útok proti policistovi. K atentátu se přihlásil Islámský stát.

Nebere si servítky a zcela otevřeně prohlašuje, že lidé, kteří se sem dostali nebo snaží dostat, zejména z Afriky a zemí Maghrebu, tu čekají ráj, prý hotové eldorádo…

Umí ukázat i lidstější tvář. Ráda sleduje televizní seriály a také dokumenty. Na otázku, proč její kampaň financují Rusové, odpovídá otevřeně. Žádná francouzská banka jí totiž nechce půjčit.

Je čas chránit Francii?

Christophe, který žije na západě Paříže, pracuje jako učitel a bude Le Penovou volit. Myslí si, že je nejvyšší čas chránit francouzské kulturní dědictví, kontrolovat, kdo do země přichází, a také zvýšit bezpečnost v ulicích. Marine Le Penová nejlépe odpovídá na otázky, které jeho zajímají nejvíce.

Logo

Během politických shromáždění je kandidátce Národní fronty stále nablízku šéf její kampaně David Rachline, což je jeden z mála volených zástupců této strany v exekutivní funkci.

Rachline je starostou města Frejus a tvrdí, že vysoká popularita Le Penové je důsledkem toho, že se zajímá o problémy prostých lidí.

Marine Le Penová se během posledních let snažila výrazně změnit image své strany i za cenu rozchodu se svým otcem. Ten svými nekotrolovatelnými výroky Národní frontu podle jejího názoru poškozoval.

Le Penová sází během kampaně hlavně na varování před islámským fundamentalismem. Bez solidního ekonomického programu, ale zřejmě to bude stačit.

autor: jšm | zdroj: ČTK
Spustit audio