Nedovolíme, aby nás zlo rozdělilo, píší britská média o teroristickém útoku v centru Londýna

Pět lidí včetně policisty zemřelo při útoku u britského parlamentu. Nemocný a zkažený terorista. A naopak hrdinný policista, kterému mnozí vděčí za svůj život a bezpečí. Jak útok v centru Londýna vypadá optikou britských novin a zpravodajských webů?

„Teror v srdci Londýna,“ „Útok na demokracii,“ nebo „Nedovolíme, aby nás zlo rozdělilo.“ Z titulků na předních stranách britských i evropských novin je jasné, co je ve čtvrtek tématem číslo jedna. Kromě fotografie z místa teroristického útoku v Londýně otiskla většina deníků i snímek Keithe Palmera, 48letého policisty, který při útoku zahynul.

List Independent nazval útok „moderním terorismem.“ A vysvětluje, co tím myslí. Útočník nepotřeboval ke svému činu žádné sofistikované plány nebo drahé vybavení. Neměl žádné výbušniny ani drahé zbraně.

Podle Independentu je to jednoduché. Každý, kdo má přístup k autu, může podobný útok spáchat. A nikdo s tím vlastně nic moc nenadělá. Zpravodajské služby by určitě měly mít dost peněz na to, aby mohly sledovat podezřelé osoby. Jenže předejít podobnému útoku jednotlivce je velmi složité.

„Útok je tragédií, ale není to ohrožení demokracie,“ píše deník Guardian. Teroristé nechtějí jen zabíjet, jejich cílem je vyvolat strach. Politici a média by proto měli zvážit, jak se budou chovat. Příliš radikální reakce totiž podle britského listu hraje do ruky útočníkovi.

Čtěte také

V komentáři pak Guardian otiskl názor, že si terorista vybral pro svůj čin velmi typické místo. Zaútočil v centru Londýna. Stejně jako dříve v Paříži nebo Bruselu, měl v zásadě jistotu, že se o jeho činu bude informovat po celém světě. A právě to teroristé chtějí.

Novináři by proto měli podle autora článku zvážit, jak výrazně o podobných útocích informovat. Jestli je nutné, aby byly hlavní zprávou, jak teroristé chtějí, nebo jestli by nestačil jen menší odstavec v novinách. Sám Guardian se ale radou otištěnou v komentáři příliš neřídí. Polovinu přední strany zabírá fotografie z místa útoku, nadepsaná je titulkem „Teror ve Westminsteru.“

„Hrdina z Londýna“, to je pro změnu titulek deníku Daily Telegraph. V jednom z článků píše o tom, že policistovi, kterého napadl útočník nožem, poskytl první pomoc poslanec a tajemník pro záležitosti Blízkého východu Tobias Ellwood.

I přes všechnu snahu ale policista na následky zranění nakonec zemřel. Snímek, na kterém v obleku a kravatě provádí politik srdeční masáž zraněného, se stala jedním ze symbolů útoku. Mimo jiné proto, že jeho bratr zahynul při teroristickém útoku na Bali v roce 2002.

Čtěte také

O útoku ale zdaleka nepíší jenom britské noviny. Podle německého deníku Frankfurter Allgemeine Zeitung nebylo náhodou, že terorista zaútočil zrovna 22. března. Uplynul totiž přesně rok od útoků v Bruselu. Poselství tohoto data je jasné: „Nikdo není v bezpečí.“ I když džihádisté na Blízkém východě ztrácejí kontrolu nad územím, které dřív dobyli, můžou stejně dál šířit strach a hrůzu v Evropě. Je otázkou, jestli se lidé nechají zastrašit.

autor: znk
Spustit audio