Nejdříve nenašla využití, dnes leží u každé klávesnice. Počítačová myš se objevila před 50 lety

Patentový úřad Spojených států přijal přesně před padesáti lety žádost vynálezce Douglase Engelbarta. A to o zapsání počítačové myši. Tehdy neměla valné využití, dnes je součástí každého stolního počítače. Myši potřebují třeba ti, kteří vytvářejí grafiku, internetové stránky nebo jen surfují po internetu.

S první myší přišel Douglas Engelbart v době, kdy ještě neexistovaly dnešní běžné počítače, ale velké sálové stroje na děrné pásky.

„Pracoval na univerzitě, bylo to vlastně výzkumné pracoviště, takže hleděl do budoucnosti, nevyvíjel pro tehdejší stroje, ale věci pro dalších dvacet let,“ vysvětluje publicista Martin Malý důvody, proč se počítačová myš objevila mnohem dříve, než počítače, ke kterým by se hodila.

Prakticky se začala používat až v 80. letech, tou dobou se myši začaly vyrábět také v Československu. Většinou si je ke svým Didaktikům, Sinclarům nebo počítačům Atari dělali lidé sami. „Vznikaly různé amatérské konstrukce včetně známé myši z nějaké dózy na koření a pingpongového míčku,“ říká Malý.


První myši byly hranaté a nepohodlné. Ty novější jsou ergonomicky tvarovány pro pohodlné držení, ale ani to není dostatečná obrana před nemocemi, které při nadměrném používání myši hrozí. Jako prevence proti těmto zdravotním rizikům nabízejí někteří výrobci i myši s odlišným designem, označovány bývají jako ergonomické nebo vertikální myši.

V továrně se myši vyráběly třeba v Tesle Blatná nebo v Tesle Liberec, dodnes se občas dá na internetu jako sběratelský kousek sehnat třeba myš Tesla 3WN 166 05 nebo 07. Rozdíl je v použitém konektoru, byla z plastu a měla tři tlačítka.

Ale zpátky k té původní myši – byla dřevěná a měla jedno tlačítko, místo kuličky potom byla dvě kovová kolečka. Takovou myš si nechal Douglas Engelbart patentovat.

Prototyp vytvořil společně s dalším inženýrem Billem Englishem. Ten myš dál rozvíjel i po svém odchodu ze Stanfordského výzkumného ústavu do soukromé sféry. Dvojici koleček nahradila kulička.

autor: mkk
Spustit audio