Nejen moře. Dovolenou v Chorvatsku zpestří zábavní park nebo dva tisíce let stará socha atleta

Přes tři sta tisíc Čechů se jen v červenci vydalo za odpočinkem do Chorvatska. Tato země i letos přichystala pro turisty několik novinek. Třeba i pro případ, že moře není právě dost klidné na koupání, nebo když se nebe zatáhne.

Koncertem populární zpěvačky Lany Jurčevićové tento týden otevřel své brány nový zábavní park Mirnovec v městě Biograd na moru ve střední části chorvatského pobřeží nedaleko Zadaru. Je v něm 24 atrakcí rozdělených na tematické celky Pirátská pevnost, Divoký západ a Vesmír.

Ředitelka zastoupení Chorvatského turistického sdružení v Praze Jelena Biličová doporučuje také návštěvu Muzea Apoxyomena na ostrově Malý Lošinj. Je tam k vidění bronzová socha atleta, která ležela dva tisíce let v moři, a náhodou ji objevil turista potápěč.

Pro rekreanty má Jelena Biličová několik rad. Zvláště pro ty, kteří by chtěli coby domnělí zdatní plavci dobývat chorvatské ostrovy, které bývají na dohled od pobřeží.

„Lidé by se měli zdržovat v blízkosti pobřeží, zvláště když je větrno. Může se zdát, že ostrov je blízko, ale ve skutečnosti to bývá velká vzdálenost. Proto apelujeme na turisty, aby se chovali rozvážně a neplavali daleko od břehu,“ říká.

Ředitelka zastoupení Chorvatského turistického sdružení také doporučuje poslouchat druhý program chorvatského rozhlasu, kde jsou vždy v půl aktuální dopravní informace. Hlásí je nejen chorvatsky, ale i anglicky a německy. A vždy popřejí sretan put, tedy šťastnou cestu.

autor: pan
Spustit audio