Nejmladší prezidentský kandidát Emmanuel Macron je populární pro svůj vzhled i liberální postoje

Kandiduje za hnutí, které sám založil, a necítí se být ani napravo, ani nalevo. Zastává ale jasně liberální názory. Například v manželství podle něj může být žena výrazně starší. Je také nadějí pro zastánce Evropské unie. Nejmladší z kandidátů na francouzského prezidenta ale není bez zkušeností.

Emmanuel Macron pracoval na ministerstvu hospodářství, pak v Rotschildově bance. V socialistické vládě Manuela Vallse dva roky řídil ministerstvo hospodářství a průmyslu. Z vlády odešel, aby se věnoval kandidatuře na prezidenta za hnutí En marche!, které loni sám založil.


Pracovní trh se snažil Emmanuel Macron liberalizovat už reformou z roku 2015, kterou u nás známe hlavně díky omezením, která zákon zvaný „loi Macron" přinesl pro české řidiče kamionů. Ti mají podle tohoto zákona dostávat při pobytu ve Francii alespoň zdejší minimální mzdu.

Podle Macrona musí Evropa držet při sobě, protože musí čelit velkým mezinárodním rizikům. Ať je to migrace, změna ekonomického systému nebo třeba hospodářské útoky jiných zemí. Nátlaku Číny se podle něj dá čelit lépe jako Evropská unie s půl miliardou obyvatel, než jen jako Francie se 66 miliony.

Někomu imponuje vzhled, jiným liberalismus

Některým ženám imponuje jeho vzhled. Velká část příznivců v něm ale vidí hlavně nový proud ve francouzské politice, která jim připadá zkostnatělá. Podle železničáře pana Davida je potřeba obměnit politickou garnituru, která už je zastaralá, protože se v ní už léta objevují ty samé tváře.

„Nejdůležitější je uvolnit trh práce, který je zablokovaný sociálními partnery, a tím je ochromená i ekonomika. Liberalizovat pracovní podmínky, o to jde,“ dodává. Doufá, že Emmanuel Macron splní jeden ze svých předvolebních slibů a umožní podnikům překračovat dnes striktně dodržovaný 35hodinový pracovní týden.

Logo

Pro studenta managementu Victora je Emmanuel Macron jediný jasně proevropský kandidát. Oproti tomu pravicová kandidátka Marine Le Penová je podle něj jasně eurofobní. Zvolení Macrona do čela Francie by podle něj byl jasný signál, že se Francouzi cítí být i Evropany.

Macronovým příznivcům se líbí jeho liberální postoje. K nim patří i to, že potenciální první dáma Francie Brigitte Trogneux, tedy paní Macronová, je o 24 let starší než on. Poznali se na střední škole. On byl žák, ona jeho učitelka francouzštiny.


Až budu zvolený, ona bude v tu chvíli se mnou a její role nebude schovávat se vzadu nebo o sobě dávat vědět jen na twitteru. Bude po mém boku.Emmanuel Macron

„Zatím je moc brzy o tom přemýšlet. Až do poslední chvíle se může stát cokoli. Jsem připravená na všechno a uvidíme,“ odpověděla televizi BFM paní Brigitte na otázku, zda už se chystá na roli první dámy.

Stálost ve vztahu je jeden z předvolebních slibů Emmanuela Macrona. Nechystá se po nástupu do Elysejského paláce vyměnit partnerku, jako to udělal François Hollande.

autor: pan
Spustit audio