Nejrychlejší slepice světa se jmenuje Cooked It. Závodní trasu zvládla za méně než 5 vteřin

Napětí a fandění může být určeno i slepicím - Foto: Fotobanka Pixabay

Napětí a fandění může být určeno i slepicímFoto: Fotobanka Pixabay

Začalo to skoro před třiceti lety jako nápad u piva. Od té doby se každý rok ve vesnici Bonsall v anglickém hrabství Derbyshire setkávají trenéři slepic, aby poměřili síly v mistrovství světa ve slepičím běhu.

Turnaje se každoročně zúčastní 30 až 40 nejrychlejších slepic světa, které musejí striktně dodržovat mezinárodní pravidla. Na startovní čáře musejí stát oběma nohama a v žádném případě nesmějí klovat do svých soupeřů. 

Na několik metrů dlouhou oplocenou dráhu vyráží vždy jen pět slípek, ale často jen přešlapují na místě, hledají, kde by co sezobly, a do cíle doběhnou spíš náhodou. Hlasitému pokřiku trenérů a fandění stovek diváků příliš nevěnují pozornost. 

Nápad se zrodil před 29 lety v místní hospodě Barley Mow, před kterou se závody konají. Hostinský se rozhodl oprášit starou tradici z počátku minulého století. Mnozí soutěžící trenéři přitom chodí ještě na základní školu.  

Letošní turnaj vyhrála slepice Cooked It, která trasu zvládla za méně než 5 vteřin. 

„Myslím, že je to nejrychlejší slepice světa a má spoustu světových rekordů,“ uvedl její trenér, devítiletý Jack Allsop, který už vyhrál několik předchozích ročníků a má celou sbírku závodních slepic. 

Autor:  Štěpán Sedláček
Pořad: Dopolední Radiožurnál  |  Stanice: ČRo Radiožurnál
Čas vysílání: pondělí–pátek 10:00  |  Délka pořadu: 3 hodiny  
 

Nové články v rubrice

 

Diskuse

Český rozhlas si váží názoru posluchačů a má zájem o korektně vedenou diskusi. Vyhrazuje si proto právo skrýt příspěvky, které odporují dobrým mravům, jsou xenofobní, porušují platné zákony, poškozují dobré jméno Českého rozhlasu, nebo mají reklamní charakter.

Návod na použití diskusního systému DISQUS naleznete zde.

 
tyto komentáře používají systém Disqus

Sledujte nás

Další nabídka

Mobilní verze | Podmínky užití | English
© 1997-2017 Český rozhlas

Tento web používá k analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace