Nejrychlejší slepice světa se jmenuje Cooked It. Závodní trasu zvládla za méně než 5 vteřin

Začalo to skoro před třiceti lety jako nápad u piva. Od té doby se každý rok ve vesnici Bonsall v anglickém hrabství Derbyshire setkávají trenéři slepic, aby poměřili síly v mistrovství světa ve slepičím běhu.

Turnaje se každoročně zúčastní 30 až 40 nejrychlejších slepic světa, které musejí striktně dodržovat mezinárodní pravidla. Na startovní čáře musejí stát oběma nohama a v žádném případě nesmějí klovat do svých soupeřů.

Na několik metrů dlouhou oplocenou dráhu vyráží vždy jen pět slípek, ale často jen přešlapují na místě, hledají, kde by co sezobly, a do cíle doběhnou spíš náhodou. Hlasitému pokřiku trenérů a fandění stovek diváků příliš nevěnují pozornost.

Nápad se zrodil před 29 lety v místní hospodě Barley Mow, před kterou se závody konají. Hostinský se rozhodl oprášit starou tradici z počátku minulého století. Mnozí soutěžící trenéři přitom chodí ještě na základní školu.

Letošní turnaj vyhrála slepice Cooked It, která trasu zvládla za méně než 5 vteřin.

„Myslím, že je to nejrychlejší slepice světa a má spoustu světových rekordů,“ uvedl její trenér, devítiletý Jack Allsop, který už vyhrál několik předchozích ročníků a má celou sbírku závodních slepic.

autor: sed
Spustit audio