Největší událost v historii pražské burzy. Chce na ni vstoupit GE Money Bank

GE Money Bank chce vstoupit na pražskou burzu. Americký vlastník General Electric chce většinu akcií nabídnout velkým investorům. Zároveň by ale o banku mohli projevit zájem i zahraniční investoři.

Událost je to velká a podle analytiků také očekávaná. To, že se americký vlastník, tedy společnost General Electric, zbavuje poboček GE Money Bank se ví už minimálně rok.

Podle analytika Marka Hatlapatky ze společnosti Cyrrus se ale zatím nenašel žádný zájemce, který by českou pobočku koupil, proto banka směřuje do prodeje právě přes pražskou burzu.

Podle Františka Bostla, analytika ze společnosti Colosseum, by ale mohly o GE Money Bank projevit zájem i české bankovní domy. „Stejně tak by mohla mít zájem Česká spořitelna, Komerční banka nebo ČSOB. Dnes se bavíme o boji velkých retailových bank o klienty a GE není jedna z nejmenších, tudíž si myslím, že by zde mohlo dojít k cenové válce,“ uvažuje.

Čtěte také

Ve finančním sektoru kralují dobře zavedené tituly, třeba mateřská společnost České spořitelny, Komerční banka nebo rakouská pojišťovna Vienna Insurance Group. Podle analytiků tak GE Money Bank musí počítat se silnou konkurencí. Cenu jednotlivých aktiv si ale zatím netroufli odhadovat.

Dnešní GE Money Bank vznikla z Agrobanky, kterou prodal nucený správce Jiří Klumpar v roce 1998 skupině General Electric. Od ledna 2005 se obchodní jméno banky změnilo na GE Money Bank. Tato banka dnes patří na tuzemském bankovním trhu ke středně velkým, má jeden milion klientů, přes 250 poboček a téměř 700 bankomatů po celé zemi.

autor: bkl
Spustit audio