Nejznámější vodník mluvil i za maxipsa Fíka a Boba s Bobkem. Josef Dvořák slaví 75. narozeniny

Asi nejznámější český vodník Josef Dvořák slaví pětasedmdesátiny. Zeleného mužíčka s mokrým šosem si zahrál v mnoha pohádkách, v seriálu Arabela a také v divadelním muzikálu Divotvorný hrnec. Proslavil se zejména jako komik a obětavý vypravěč mnoha oblíbených večerníčků.

Večer před tím, než měl jít natáčet maxipsa Fíka, se Josef Dvořák trochu společensky unavil a myslel si, že bude muset roli odříct.

„Vešel jsem do studia a povídám: Dobrý den, já jsem se přišel jenom omluvit… A režiséru Bedřichovi se rozzářily oči a říká: Jé, pane Dvořáku, takhle by mohl mluvit ten pes,“ vzpomíná.

Čtěte také

Následovaly další večerníčky – Bob a Bobek, Byla jedno koťata nebo Včelí medvídci. V polovině 70. let začal Josef Dvořák také filmovat. Pamatujeme si ho například jako nesmělého automechanika ve snímku Jáchyme, hoď ho do stroje.

Nejvíc příležitostí mu dala ale televize. Uváděl zábavné pořady, klauniádu pro děti si užil v Malém televizním kabaretu a zazářil v seriálech Nemocnice na kraji města, Cirkus Humberto, Návštěvníci a hlavně Rozpaky kuchaře Svatopluka, kde hrál hlavní postavu.

Tenhle seriál byl výjimečný tím, že diváci ve studiu i doma mohli v některých okamžicích ovlivnit děj. Hlasovali, jak se má Sváťa Kuřátko zachovat.


Nejoblíbenějším představením Josefa Dvořáka je komedie S Pydlou v zádech. Od roku 1981, kdy měla v Semaforu premiéru, ji hrál už víc než tisíckrát.

Svou divadelní kariéru začínal Josef Dvořák v Kladivadle, od začátku 70. let pak působil v Semaforu, kde upoutal třeba ve zhudebněné Erbenově Kytici.

V 90. letech z tohoto angažmá odešel a založil si vlastní divadelní společnost. Hry, které uvádí, mu dávají velký prostor k improvizaci. „Furt mě to baví, právě proto, že to má tu možnost malinko hru pootočit, podívat se na ni jinak,“ přiznává.

autor: jht
Spustit audio