Němci se blíží k volební neděli pomalu a bez emocí. Angelu Merkelovou už považují za vítězku

Svět zažil v uplynulém roce troje velmi napínavé hlasování. Britské referendum a prezidentské volby ve Spojených státech a ve Francii. Jaké budou volby do německého parlamentu tuto neděli? Podle všeho nudné, protože o vítězi – respektive vítězce – je už rozhodnuto. Ale nemůže být takováto, řekněme nuda, i docela dobrou zprávou?

„Jedno, jaké noviny otevřete, jakou stanici naladíte nebo jaký kanál zapnete v televizi, v německém mediálním světě převládá názor, že nedělní volby v žádném případě napínavé nebudou,“ přibližuje zahraniční zpravodaj Pavel Polák.

Nejenže je, jak se zdá, o vítězce rozhodnuto, ale ani předvolební kampaň není nijak dramatická, žádná korupční kauza, žádné velké skandály, prostě nic.


Německé parlamentní volby se budou konat v nedělí 24. září. Angela Merkelová a její CDU vede v průzkumech přibližně o deset až patnáct procent, následuje opoziční SPD a Zelení.

Němečtí novináři si trochu zoufají a lámou si hlavy, o čem psát. Kupříkladu berlínský deník Der Tagesspiegel otiskl rozhovor s kapitánem výletní lodi, která se jmenuje Angela a která se plaví hlavním městem po Sprévě.

Kapitán odpovídal na otázku, zda dělá kancléřce reklamu. Prý ne, loď se tak jmenuje už od roku 1951. To Angela Merkelová nebyla ani kancléřkou a ani na světě.

Ve srovnání s britským referendem, volbami v USA a Francii jsou ty německé opravdu nudné. Ale třeba se dá na ně dívat i jinou optikou. Pozorovatelé z ostatních zemí, ve kterých se vlády střídají každé čtyři roky – někdy i s větší frekvencí – a ve kterých strany vznikají stejně rychle, jako zanikají, mohou tyto německé volby vnímat jako důkaz záviděníhodné stability.

autor: Pavel Polák
Spustit audio