Němci ve volbách rozhodnou, kde budou v Berlíně přistávat letadla

21. září 2017

Berlínské letiště má několik nesporných vlastností: je velké, předražené a hlavně stále nedostavěné. I proto si z něj nejen celé Německo dělá už několik let dost velkou legraci. V nedělních volbách se bude mimo jiné rozhodovat také o tom, kde všude v německé metropoli budou přistávat letadla.

Berlínská letiště, to je příběh na dlouhé povídání. Po válce si všechny ranveje rozdělily vítězné mocnosti a nechaly na nich podle mezinárodních dohod vzlétat a přistávat jen své aerolinky. Letadla německého dopravce Lufthansa se v Berlíně objevila až v roce 1990.

Nové sjednocené Německo a jeho staronová metropole začaly krátce poté přemýšlet o novém letišti, které by nahradilo všechna ostatní. S těžkým srdcem se pak Berlíňané loučili kupříkladu s letištěm v Tempelhofu, kam Američané během sovětské blokády západního Berlína pomocí leteckého mostu dováželi jídlo a další zásoby.

Tegelské letiště: zavřít, nebo nezavřít?

A zavřít se má i letiště v Tegelu, které měli dříve na starosti Francouzi a které poslední roky chátrá a rozpadá se. Jenže musí se opravdu zavřít?

Před volbami dokázali politici a aktivisté vydráždit nostalgii mnoha Berlíňanů, kteří vedle letiště vyrostli nebo kteří z lenosti odmítají v budoucnu jezdit ze severu, kde tegelské letiště je, na jih, kde leží nové a stále rozestavěné letiště.

Na místě toho starého má vyrůst obytná čtvrť. Berlín zoufale potřebuje nové byty a okolí se má také odhlučnit. Ale nic naplat, odpor proti zavření starého letiště je velký a datum otevření toho nového - jak všichni vědí - stále v nedohledu.

A tak budou Berlíňané v neděli ve volebních místnostech vhazovat v referendu do separátní urny i svůj názor, zda zavřít, nebo nezavřít. Zajímavé je, že se Berlíňanů nikdo neptá, jestli by se podle jejich názoru mělo to nové letiště už konečně také dostavět.

autor: Pavel Polák
Spustit audio