Nenechte si ujít unikátní výstavu v Národním muzeu – nejdražší mince světa za 250 milionů korun

V Praze je k vidění nejdražší mince světa – legendární Flowing Hair Liberty Dollar z roku 1794, má hodnotu bezmála 250 milionů korun. Unikátní mince je v Evropě vůbec poprvé.

Výstava v Národním muzeu je součástí turné, během kterého mince navštíví i Varšavu, Oslo, Budapešť nebo Londýn.„Jedná se o první americký stříbrný dolar, který byl v historii vyražen,“ přibližuje ředitel Národní Pokladnice Luboš Krčil.

Mince je zajímavá tím, že byla vydražena v roce 2013 za více než 10 milionů amerických dolarů. Na jedné straně zobrazuje Liberty s vlajícími vlasy, proto název Flowing Hair, na reversu mince se nachází symbol americké numismatiky – americký orel.


S mincí zároveň doputovala i originální kopie bostonské Deklarace nezávislosti

Národní pokladnice společně s Národním muzeem má zkušenost s pořádáním podobné výstavy. „Před čtyřmi lety jsme v Národním muzeu vystavovali tehdy nejdražší minci světa, Double Eagle, a díky zkušenostem a vysokém kreditu majitel mince souhlasil s evropskou tour,“ upozorňuje s tím, že zabezpečení mince je maximální, samozřejmostí je pojistná smlouva.

Předpokládá se velký zájem a velké fronty – otevírací době je denně od 10. do 20. hodin. Od pondělí do pátku.

autor: heš
Spustit audio