Nepijte, opdočiňte si a nikam se nežeňte, radí Čechům chorvatský policista

Příští týden končí školní rok, tisíce českých rodin vyrazí, nebo už teď vyrážejí k moři. Třeba autem do Chorvatska. Připravili jsme pro vás rady, na co si dát pozor. Chorvatští policisté doporučují dobře si před cestou odpočinout, být trpělivý a nespoléhat se na jejich benevolenci. Porušení dopravních předpisů vás tam může stát i několik tisíc korun.

„Lidé ať se pořádně vyspí, než vyrazí na cestu. I když tráví dovolenou u moře a jen se koupají a nic nedělají, jsou unavení od slunce a místního vzduchu více, než si sami připouštějí,“ varuje chorvatský policista, se kterým sledujeme dopravu na jedné z křižovatek v Šibeniku.

Letní sezóna sice teprve začíná, ale všichni se jednou budou vracet domů a mnozí se na cestu vydávají právě po celodenním slunění na pláži. Odpočatí by ale lidé pochopitelně měli být i při jízdě do Chorvatska. A také trpěliví. Po celé Dalmácii, ale i v jiných částech země totiž probíhají opravy na silnicích i přes léto.

Čtěte také

„Prosíme řidiče, aby byli trpěliví a hlavně respektovali semafory při práci na silnici. Tedy aby počkali ve frontě a jeli jen na zelenou,“ doslova žádá muž ve světle modré uniformě.

Přiznává ale, že chorvatští policisté neberou nějaké ty menší přestupky tak vážně a tolerují překročení povolené rychlosti o deset procent. Pokud je však někde značka s omezením rychlosti třeba na 40 km/h, pak je prý třeba ji striktně dodržet.


Při cestě autem do Chorvatska musí mít řidič z Česka platný řidičský průkaz, osvědčení o technickém průkazu vozidla a doklad o zaplacení pojištění o zákonné odpovědnosti za škody způsobené provozem motorového vozidla, takzvanou zelenou kartu.

„Nesmíte jezdit příliš rychle, ale také ne příliš pomalu, to pak zdržuje provoz a způsobuje zácpy na silnicích. Například při cestě z Primoštenu do Šibeniku, když pojedete čtyřicítkou, tak se za vámi ihned vytvoří kilometrová kolona,“ říká. Co ale nepromíjejí, je jízda pod vlivem alkoholu.

„Alkohol měříme všem bez rozdílu, cizincům jako domácím. Řidičům Audi A6 stejně jako Renaultu 4. Ať se chovají, jako by se chovali ve své zemi. Ne všechny cesty jsou totiž bezpečné a třeba když zaprší, i velmi slabě, silnice se stává kluzkou a nebezpečnou, zvláště tam, kde je starý asfalt. A řidič, pokud si před jízdou dal nějaké to pivo nebo víno, reaguje samozřejmě jinak,“ upozorňuje strážník.

Jak dodává, statistiky jsou neúprosné. Osm z deseti zraněných účastníků dopravních nehod jsou totiž v Chorvatsku v létě právě cizinci.

autor: mir
Spustit audio