Nevycházíte s příjmy nebo nestíháte splácet půjčku? Finanční odborníci poradí při Dni bez dluhů

13. listopad 2017

Opožděná splátka za půjčku, exekuce, ztráta zaměstnání. To všechno může dostat člověka do velkých problémů. O tom, že nemá cenu před nimi uhýbat, ale naopak je co nejrychleji řešit, se snaží lidi už šestým rokem přesvědčit Den bez dluhů.

Pan Jiří například popisuje, jak si vzal půjčku na svatbu syna, ale svatba nakonec nebyla. Splácí tak každý měsíc dva a půl tisíce, je v penzi a jeho příjem je přibližně 13 tisíc korun. Se splátkami mu pomáhá syn, kvůli kterému si původně peníze půjčoval.

Podle průzkumu pro společnost Kruk, která osvětovou akci den bez dluhů pořádá společně s Úřadem práce, nějakou půjčku splácí přes čtyřicet procent Čechů. Třetina z nich je přitom v exekuci. Nejčastější chybou je, že lidé problémy se splácením nechají dojít příliš daleko.


Stánky s poradci Dne bez dluhů lze nalézt do středy na úřadech práce, a to ve 35 městech po celé republice.

„Velmi důležité je hlídat si kontaktní údaje u všech věřitelů,“ dodává jedna z organizátorek akce Markéta Kolářová s tím, že v loňském roce na stánky Dne bez dluhů přišlo na 800 lidí, aby se poradili, jak z dluhové situace ven.

Nejohroženější skupinou, která balancuje nad takzvanou dluhovou pastí, jsou podle ředitelky Úřadu práce Kateřiny Sadílkové dlouhodobě nezaměstnaní. „Ne vždy jejich sociální dávky dokážou zasanovat jejich potřeby, zejména pokud se týká rodin,“ dodává.

autor: era
Spustit audio