Nezapomenutelný den. Dělníci z ČKD vypískali šéfa pražských komunistů

Napjatá situace v Československu trvala i skoro týden po brutálním zásahu policie proti demonstrantům na Národní třídě. Šéf pražských komunistů Miroslav Štěpán se proto pokusil uklidnit dělníky v pražském závodě ČKD Lokomotivka. A jak to přímo na místě vypadalo?

Jeden z továrních dvorů je zcela zaplněn. Stovky, možná tisíce lidí si sem přišly poslechnout projev Miroslava Štěpána, který teď přistupuje k zábradlí na balkóně asi 15 metrů nad shromážděnými dělníky a začíná mluvit.

Začíná spíše nicneříkajícími frázemi, které nemají nikoho urazit, možná někoho potěšit. Dokonce to v davu trochu pochvalně zamručelo, protože se Miroslav Štěpán zmínil o nutnosti vyměnit některé stranické kádry.

Pak to ale přichází. Miroslav Štěpán pronáší svůj památný výrok o tom, že v žádném státu neexistuje to, aby o jeho budoucnosti rozhodovaly děti – a tahle věta se dělníkům z ČKD vůbec nelíbí. Začíná se bučet směrem k balkónu, na kterém Miroslav Štěpán stojí.


V žádné zemi, ani v rozvojové, ani socialistické a kapitalistické, neexistuje to, aby patnáctileté děti určovaly, kdy má odejít prezident nebo kdy má přijít a kdo jím má být. A to se bohužel stalo.

Ten se ještě snaží zachránit situaci. Jeho pokusy však dělníci přehlušují skandováním: „Nejsme děti! Nejsme děti!“

Tenhle projev trval sotva tři minuty a Miroslav Štěpán ho musel předčasně ukončit. Dělníci v ČKD nenechali šéfa pražských komunistů domluvit a jasně ho vypískali.

autor: vob
Spustit audio