Nizozemské tržiště s květinami sloužilo jako zástěrka pro italský obchod s kokainem

28. březen 2017

Nizozemsko je známé jako země tulipánů. Proslulé jsou také jeho květinové trhy. Jak ale teď odhalilo vyšetřování italské policie, právě tamní obchod s květinami využívala po desetiletí italská mafie jako zástěrku pro pašování kokainu.

Na případ upozornila skupina italských investigativních novinářů, kteří ho zveřejnili v evropských médiích. Členové mafie známé jako ‘Ndrangheta založili v Nizozemsku firmu, která v Aalsmeer provozuje největší tržiště s květinami na světě.

‘Ndrangheta tržiště využívala i k obchodu s kokainem. Z Jižní Ameriky do Nizozemska dovážela květiny, které poté přes Aalsmeer mířily do Itálie a dalších evropských zemí. V každé dodávce byly kromě květin i drogy.

Obvykle šlo o pouhých 6 až 11 kg, aby v případě odhalení mafie neutrpěla velké škody. Některé zásilky ale obsahovaly až 100 kg kokainu v ceně téměř 3 miliony korun.

Neschopnost spolupracovat

Padesát členů ‘Ndrangheta teď stojí v Itálii před soudem v neveřejném procesu. ‘Ndrangheta využívala podle vyšetřovatelů holandský obchod s květinami od 80. let minulého století. Příkladem může být případ italského „restauratéra“ Rocca Gasperoniho, který ukazuje neschopnost evropských bezpečnostních složek spolupracovat.

Dnes 74letý stařík obchodoval s hašišem a kokainem již před 20 lety. Trvalo ale 14 let usvědčit ho z jeho zločinů. Zatčen byl sice už v roce 1997, kvůli administrativní chybě italských policistů ho ale po třech dnech Nizozemci propustili. K jeho opětovnému zatčení došlo až loni na jaře.

Nizozemsko, Německo nebo Švýcarsko jsou ideálními zeměmi pro pašování z důvodu benevolentních zákonů, výborného dopravního propojení se zbytkem Evropy a množství obchodních příležitostí, za které se dá nelegální obchod skrývat. Například v Itálii je už jen samotné členství v mafiánské organizaci trestné, a to se sazbou až 20 let vězení.

autoři: has , fin , jaw
Spustit audio