Noemovu archu byste u Rotterdamu asi nečekali. Její autor s ní má velké plány

12. srpen 2015
Radiožurnál na cestě

Tentokrát pro vás máme jeden tip, kam se schovat před deštěm. Do archy Noemovy, tedy do její věrné repliky, která kotví u ramene Rýna nedaleko Rotterdamu. Co na tom, že většina zvířat na palubě je z plastu. Nudit by se tam určitě neměly ani děti. Pokud tedy nebude pršet 40 dní.

Děti si tu můžou hrát a pod dřevěnými poklopy hledat 10 věcí, které si Noe nemohl vzít do archy, protože třeba ještě nebyly vynalezeny. A někde nahoře by měl pracovat s kladivem a hřebíky sám autor Johan Huibers, který tuto archu v roce 2012 dokončil.

Říká, že archa neměl být turistická atrakce, ale spíš chtěl přiblížit lidem biblický příběh. Dnes má se svým dílem velké plány – chce vyrazit na moře a dostat se až do Ria de Janeiro na letní olympijské hry.

V jednoduchých kotcích může mít lední medvěd za sousedku antilopu. Hned vedle můžete vidět ještěra, prase, želvu a v rohu se povaluje několik strakatých krav.

Rozměry archy jsou ohromující a když se podíváte směrem ke stropu, zahlédnete v malých rozestupech trubky s vodou, protože kdyby tato konstrukce ze dřeva začala hořet, byl by to velký průšvih.

Noemova archa Johana Huiberse by měla být stejná jako ta biblická, jen s malým rozdílem. Tehdy totiž lidé nemuseli platit. Dnes u pokladny necháte 12,50 eur za vstup pro dospělého.

autor: vob
Spustit audio